• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Domein van de Grotten van Han : Het WildparkExplore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesWandelcodeExplore Val de Lesse - Fietscircuits - GPSDomein van de Grotten van Han: De Grot van HanTennis - Park des RochesRoadbook met 4 auto/motoritten door de LessevalleiSpeeltuin - Park des RochesKasteel van VêvesRoadbook met 4 auto/motoritten door de LessevalleiProvinciaal Domein van ChevetogneCelles, één van de Mooiste Dorpjes van Wallonië
Geschiedenis & Erfgoed

Centrum voor Spoor en Steen 

In volle vaart naar het Centrum voor Spoor en Steen!

Op het spoor van…..de trein!
 

Bijna 20 jaar geleden besloot een handvol bevlogen spoorwegliefhebbers om een gebouw te wijden aan de spoorwegen, een sector dat een onmiskenbare bijdrage leverde aan de bloei van Jemelle tijdens haar glorietijd. Gedurende verschillende jaren, is het spoorwegatelier in het dorp – op gelijke afstand van Brussel en Luxemburg – het zenuwcentrum voor het technisch onderhoud van het spoorwegmateriaal. Om die reden trekt het dorp een onvoorstelbaar aantal arbeiders aan.

Maar elke medaille heeft een keerzijde….Tijdens de tweede Wereldoorlog, en wel op 10 mei 1940, werd het station van Jemelle gebombardeerd, en is dus als allereerste Belgisch station het doelwit van de bommen.
 

Om eer te bewijzen aan dit rijk spoorwegverleden werd het vroegere gemeentehuis van Jemelle door de vzw “Fous du Rail “ (Gek van het spoor) omgetoverd tot het Centrum voor Spoor en Steen
 

Terug in de tijd….


U hebt interesse voor de geschiedenis van de spoorwegen? U wilt meer weten over het verzet van de spoorwegmannen, het Belgisch spoorwegverkeer of het interieur van een heuse slaapwagon? Dan is het Centrum voor Spoor en Steen zeker iets voor u!
 

Op drie verdiepingen, dwaalt u tussen spoorwegobjecten en gereedschap van vroeger: petroleumlampen, loodzware telefoons in bakeliet (!), kaarten van het Belgisch spoorwegnet, documenten en heerlijke vintage affiches, uniformen en kepies. U ontdekt er ook de verschillende spoorwegberoepen “Goedemorgen Meneer, ik kom uw tickets controleren”, “Niet te moe, meneer de treinbestuurder?”, “Ja, absoluut Meneer de agent. Detailrijke reconstituties dompelen u onder in de atmosfeer van de spoorwegen van toen.
 

Om een beter inzicht te krijgen in het verzet van de spoorwegmannen tijdens de tweede Wereldoorlog, dalen we af naar de kelderverdieping. U ontdekt er hoe deze moedige mannen de plannen van de aanvallers de grond inboorden.
 

En de reis gaat verder…Het centrum behuist ook een ruimte gewijd aan het ‘Compagnie Internationale des Wagons-lits’, het luxe slaapwagons bedrijf gesticht door Georges Nagelmackers, ook de grondlegger van de legendarische Oriënt Express. U kunt er een wagon bewonderen met gesofisticeerd inlegwerk, chic tafelzilver en het kostbaar porselein dat de happy few aan boord gebruikten. Met een beetje verbeeldingskracht waant u zich in een Hercule Poirot-film….
 

Ook modeltreinfanaten komen hier aan hun trekken: het centrum kan tevens prat gaan op een schitterend modelspoorbaan met Märklin treinen!

En de steen?


Jemelle, is ook het dorp van de kalksteen, namelijk dankzij de Lhoist fabriek dat er gevestigd is en sinds 1924 kalksteen tot kalk verwerkt.
 

Het is maar logisch dat er een ruimte aan  de fabriek is gewijd. Men leert er alles over kalksteenontginning, hoe kalk verwerkt wordt en diens bijproducten. U krijgt er zelfs een kijkje in de nogal bijzondere plaatselijke geologie dankzij een rijke collectie mineralen, fossielen en gesteenten.

 


FILMPJE: Om een voorproefje te krijgen van wat er u allemaal te wachten staat, kunt u hier een video bekijken.


  •  Ontdek hier de nieuwe folder van het Centrum voor Spoor en Steen : hier  klikken.
  • Meer inlichtingen over de zonnetjes :hier klikken.
     

 

 

Openingsuren en -dagen:

Van 01/04 tot 31/10 : elke dag open, behalve op vrijdagen.

  • Van 13.00 tot 17.00

Van 01/01 > 31/12 : open voor groepen op aanvraag.


Tarief : • volwassenen : 4,50€ • kinderen (5 > 12) : 3,00€ • gepensioneerden : 4,00€

Groepstarief (min. 10 personen) : • volwassenen : 4,00€ • kinderen : 2,5€ • gepensioneerden : 3,50€

Combitickets voor groepen op aanvraag.


Centrum voor Spoor en Steen

Avenue de Ninove, 11
5580 - Jemelle [Rochefort]

 Contact :
- [Rochefort]
T. +32(0)84/22.36.01
F. +32(0)84/22.36.01
FORFAIT :
define a definir! :
van : 0000-00-00
tot : 0000-00-00
OUV_DATE :
FERM_DATE :
OUV_DATE2 :
FERM_DATE2 :
OUV_HEURE1 :
FERM_HEURE1 :
OUV_HEURE2 :
FERM_HEURE2 :
ARRIVEE_DEPART :
FERMETURE :
FERMETURE2 :
FERM_JOUR :
FERM_PERIODE :
Capaciteit :
Oppervlakte :

KAMERS :

Zitplaatsen terras :
Zitplaatsen saal :
: 50.162338
: 5.266922
:
:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
:


Cafetaria
centre-du-rail-triptyque-2014-basse


Centrum voor Spoor en SteenDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 25-09-2018 - 09:27 ]