• fr
 • nl
 • en
 • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Overblijfselen van het Gravenkasteel van RochefortStadspark Castel Saint-PierreDe wandelkaart van BeauraingRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenBoogschietenRAVeL - Jemelle-Rochefort -HouyetKasteel van Lavaux-Sainte-AnneMalagne, het Archeopark van RochefortRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenZouplaboom - Indoor speeltuinZouplaboom - Indoor speeltuinCentrum voor Spoor en Steen
Streekspecialiteiten

Streekbieren 


Trappist van Rochefort


Op anderhalf kilometer ten noorden van Rochefort gelegen werd de Cistercenziër abdij van Saint Remy in 1230 gesticht door de landsheer van Rochefort, Gilles de Walcourt en zijn gemalin, beiden vurige kerkbeschermers. Als enig klooster op de Famenne bodem werd het in 1650 geplunderd en verwoest door de Lotharingse troepen. De monniken herbouwden het maar de gerestaureerde kerk en de kloostergebouwen werden tijdens de Franse Revolutie vernietigd. In 1797 werden de bezittingen van het klooster in beslag genomen. Een eeuw later herbouwen de Cistercenziërs het gebouw dat in 1912 opnieuw de titel van abdij verwerft.
De archieven melden een bierbrouwerij in de abdij vanaf 1595.

 • De trappist 10° is donkerbruin, een dichte schuimkraag en een uitgesproken fruitsmaak. Ze heeft een vijgenaroma geeft een romige sensatie in de mond(alcoholpercentage : 12%).
 • De trappist 8° is okerkleurig en heeft een rijker palet aan aroma's, met een fruitige, droge afdronk (alcoholpercentage : 9,5%). 
 • De trappist 6° heeft een kruidig, gronderig aroma met een intensere fruitsmaak (alcoholpercentage : 7,5%).

De Trappist van Rochefort heeft het hoogste alcoholpercentage van de zeven ter wereld bestaande trappisten (waarvan 6 Belgische): Chimay, Tilburg, Orval, Trappe (Nederland), Achel, Westmalle en de Westvleteren.
Het bier heeft zijn typisch karakter te danken aan de kwaliteit van het bronwater van de abdij (bron van Tridaine) en het speciale gist die binnen de kloostermuren word gekweekt. Haar bereidingswijze wordt angstvallig bewaard. Geserveerd in een Trappistglas of een stenen bierkroes, kan ze gekoeld of op kamertemperatuur gedronken worden. De toegang aan de abdij en de brouwerij is verboden, toegang tot de kerk tijdens de dienstoefeningen is echter wel toegelaten. 


La Cambrée, La Ruoge-Croix & La Chinette


 • La Cambrée Amberkleurig bier met een alcoholgehalte van 6,5°. Het is een rossig bier met oranje gloed. Het bier is lichtjes troebel en heeft een redelijk dichte schuimkraag. In de mond heeft het bier een lichtjes gerookte, maar ook zoetzure smaak met een licht bittere nasmaak. Het bier heeft een dubbele gisting en een volle, rijkelijke smaak.De Cambrée werd dit jaar uitgeroepen tot best amberkleurig bier van Wallonië door de bierwedstrijd “Best Belgian Beer of Wallonia”. Amper 5 maanden oud, en toch al beste amberbier van zijn categorie!
 • La Chinette Blond bier met een alcoholgehalte van 6°. De lichtjes bittere Chinette is een goudkleurig blond bier, met een aangenaam fruitig aroma (citrusvruchten). Dit blond bier met hoge gisting wordt volgens een voorvaderlijk procedé gebrouwd en in de fles hergist. De naam stamt van de bijnaam die men aan de inwoners van Buissonville (ons thuisdorp) gaf aan het begin van de 20ste eeuw: de inwoners waren in de streek als plaaggeesten bekend wat hen de bijnaam “Chinards di Bouchonveye” (in het Waals: plagers van Buissonville) opleverde.
 • La Rouge-Croix  Bruin bier met een alcoholgehalte van 7,5°, met hoge gisting en in de fles hergist. De dichte, gulle schuimkraag oogt romig en smeuïg. Het bier heeft een uitgesproken hopsmaak en een lichtbittere afdronk.  Qua aroma herkent men de typische gebrande smaak van malt en chocolade, en zelfs een vleugje curaçao. Het bier heeft zijn naam te danken aan een Merovingische begraafplaats, de “Rouge-croix” (rode kruis), in Eprave. Onze bieren hebben hun typisch karakter immers grotendeels te danken aan onze streek, aan onze verstilde dorpjes, aan onze bewogen geschiedenis die teruggaat tot lang vervlogen tijden…
   

Li Berwette


Li Berwette is een amberkleurig en ambachtelijk bier met kunst en liefde gebrouwen. Z'n alcoholgehalte is 8% en het bier werd gecreëerd door de Confrérie du Busson uit Buissonville. Er bestaat ook een feestelijke versie dat men rond de Kerstfeesten kan proeven : Li Berwette di Noyè (Noyè is Waals voor Kerstmis, Noël).


De Malagne


De Malagne is een ambachtelijk bier gebrouwen door Pierre Jacob van de brouwerij Saint-Monon in Ambly, naar een recept eigen aan

Malagne

. Het is een bruin bier met honing, in de fles hergist. Ze wordt gedronken in een terracotta drinkkom.


De Blonde van Han


De Blonde van Han is volgens traditionele methodes gebrouwen. Hergist in de fles volgens de allertraditioneelste voorschriften, heeft ze een alcoholgehalte van 6,5% en soms een troebel voorkomen. Ze heeft een mooie strogele kleur en een witte, lichte schuimkraag. Het vertoont een lichte hopsmaak maar ook een uitgesproken fruitig aroma.


Li Briqu'teuse


Gebrouwd in Bon Secours, wordt dit ambachtelijk bier met z'n 6° hergist in de fles. Eén van de typische karakteristieken van dit bier is dat de aardenwerken dop met de hand geplaatst word. Men vindt ze enkel in het Ecomuseum La Besace.


L’Autruche


Dit blond bier wordt met mout gebrouwen met mout, hop en een assortiment kruiden. Dit natuurlijk bier hergist in de fles en heeft 7°. Men vindt ze onder andere in de struisvogelboerderij van Doneu.


La Tournée Beaurinoise


Op het initiatief van de Horeca commissie van Beauraing, maakte la Tournée Beaurinoise zijn opkomst in 2005, in het kader van het themajaar van het bier. Het is een degustatiebier (7% alcohol en 33cl), gebrouwd in de brouwerij Caracole in Falmignoul. Een subtiele mengeling van kruiden (sinaasappelschil, koriander, jeneverbessen) verleent aan dit blond bier een unieke smaak.


La Saint-Hadelin


Dit ambachtelijk bier ter ere van de Heilige Hadelinus, de patroonheilige van het dorpje Celles, gebrouwd bestaat in twee soorten : een blond bier van 6° en een amber bier van 5°.

Maison du Tourisme du Val de Lesse

Rue de Behogne 5
5580 - Rochefort [Rochefort]

 Contact :
- [Rochefort]
T. +32(0)84/34 51 72
F. +32(0)84/36 79 30
FORFAIT :
define a definir! :
van : 0000-00-00
tot : 0000-00-00
OUV_DATE :
FERM_DATE :
OUV_DATE2 :
FERM_DATE2 :
OUV_HEURE1 :
FERM_HEURE1 :
OUV_HEURE2 :
FERM_HEURE2 :
ARRIVEE_DEPART :
FERMETURE :
FERMETURE2 :
FERM_JOUR :
FERM_PERIODE :
Capaciteit :
Oppervlakte :

KAMERS :

Zitplaatsen terras :
Zitplaatsen saal :
: 50.160069
: 5.212605
:
:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
:
StreekbierenDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 26-09-2018 - 09:25 ]