• fr
 • nl
 • en
 • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Explore Lesse - Auto- & motoritten - GPSRAVeL - Jemelle-Rochefort -HouyetPark des RochesRoadbook met 4 auto/motoritten door de LessevalleiRAVeL - Jemelle-Rochefort -HouyetRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenExplore Lesse - Auto- & motoritten - GPSTennis - Park des RochesRAVeL - Jemelle-Rochefort -HouyetKasteel van Lavaux-Sainte-AnneLes Cyclos de Han-sur-Lesse - FietsclubMalagne, het Archeopark van Rochefort
Streekspecialiteiten

Trappist van Rochefort 

CURVATA, RESURGO

Korte geschiedenis…
 

Na een uitwisseling van goederen met de benedictijnerabdij van Sint-Hubertus, verwierf de heer van Rochefort, Gilles de Walcourt, het grondgebied Saint-Remy in 1230.
Deze heer schonk dit land aan een vrouwengemeenschap, 'vrome vrouwen' wellicht, zoals er veel waren in die tijd. Het klooster werd op anderhalve kilometer stroomafwaarts van Falen gebouwd, onder de naam « Secours-Notre-Dame. » (Onze Lieve Vrouw van Bijstand)
 

De dames sloten zich aan bij de cisterciënzerorde en bewoonden het pand gedurende meer dan twee eeuwen. Maar door het harde klimaat en de onvruchtbare grond waren ze wel verplicht te verhuizen naar Feimpré, bij Givet, in 1464. De mannelijke gemeenschap die zich daar had gevestigd, dacht hoe langer hoe meer aan de naam Saint- Remy voor hun klooster.
 

In de loop der jaren consolideerden nieuwkomers het gebied en het pand dat de zusters verlaten hadden. Maar de geschiedenis stak hen geen handje toe: de calvinisten verwoestten de abdij in 1568 en de eeuw nadien was er één van ellende, pestplagen en epidemieën, van nieuwe oorlogen en overvallen.

De voortekens van de wendingen binnen het ancien regime werden steeds alarmerender. De monniken beschermden zichzelf en bekwamen eigenhandig een pauselijke seculariseringsbul. Zo waren ze niet langer cisterciënzers maar wel reguliere kanunniken, tot in 1791. Dan werden ze door de Franse Revolutie uit elkaar gedreven en leefden her en der verspreid. In 1805 kwam het landgoed in handen van leken.
 

De republikeinse commissaris Louis-Joseph Poncelet vernielde de kerk en een deel van de gebouwen. Hij recupereerde het materiaal om er gebouwen in Rochefort mee op te trekken. Het pand kwam in handen van drie opeenvolgende eigenaars voor het in 1887 werd aangekocht door abt Victor Seny die van plan was er een religieuze gemeenschap in onder te brengen.
 

Het waren de monniken van de Cisterciënzergemeenschap uit Achel in Limburg, tevens talentvolle brouwers met 50 jaar ervaring, die hun knowhow naar Rochefort meebrachten.De productie blijft quasi familiaal tot in 1952, toen grote investeringen zowel de kwaliteit van het bier verbeterde als de geproduceerde hoeveelheid deed toenemen.
 

Sindsdien staat de brouwerij op de eerste plaats van de activiteiten van de abdij, nog vóór de landbouw, en werd ze ook de belangrijkste bron van inkomsten. In de jaren 1970 werd brouwerij volledig vernieuwd en gemoderniseerd.
 

Op 29 december 2010 rond 18u30 woedde een brand. Die werd veroorzaakt door een tekort aan elektrische generatoren. Deze werden geïnstalleerd om de elektrische problemen, na de overvloedige sneeuwval in die maand, te verhelpen. De brand verwoestte vier gebouwen en vernietigde 1.200 m2 van het dak, maar noch de bibliotheek noch de brouwerij werden geraakt.
 

De trappistenbieren :

In de Abdij worden er drie trappistenbieren gebrouwen:

 • De Trappist 10 is een intens bruin bier, met compact schuim, een zeer uitgesproken fruitsmaak en een aroma van vijgen. Het is romig in de mond (13% alcohol).
 • De Trappist 8 is okerkleurig met een breed smakenpalet, het is fruitiger en droger (9,5% alcohol).
 • De Trappist 6 heeft een kruidig aroma, een gronderige smaak en met intense fruitarmoma’s (7,5% alcohol). De "6" wordt slechts af en toe gebrouwen.
   

Wist u dit?

De Rochefort (6, 8 en 10 °) is het meest alcoholische bier van de elf trappisten ter wereld, waarvan er zes in België worden gebrouwen: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren, Mont-des-Cats (Frankrijk), Engelszell (Oostenrijk), La Trappe en Zundert (Nederland), Spencer (VS) en Tre Fontane (Italië).

De kwaliteit van het bronwater van de abdij zorgt voor de heel eigen smaak van dit bier. Ook de speciale gist, in het klooster gekweekt, speelt hierin een belangrijke rol. Vanwaar het verschil tussen de cijfers (6, 8 & 10) en het alcoholgehalte? Dit heeft alles te maken met een oude alcoholmeeteenheid. Het percentage mout in het bier vóór de gisting, bepaalt de sterkte van het bier.
 

Maar wat houdt de ‘Trappist’ benaming eigenlijk in?
 

Een trappist of trappistenbier is een bier dat in de abdij zelf wordt gebrouwen door of onder toezicht van Trappistenpaters. Deze trappistenbieren zijn altijd van hoge gisting en worden gebrouwen volgens de criteria die door de internationale trappistenvereniging werden vastgelegd. Pas dan kunnen ze pralen met het logo ‘Authentic Trappist Product’. De criteria voor deze toewijzing zijn de volgende:

 • Het officiële ATP logo kan uitsluitend geplaatst worden op producten die op de site zelf of in de nabijheid van het klooster worden gemaakt.
 • Het product moet door monniken of onder hùn controle gemaakt worden.
 • Het grootste deel van de winst moet gaan naar sociale- of non-profitwerken.


Sommige bieren lijken op de trappist, maar voldoen toch niet aan deze criteria. Toch droegen ze deze commercieel interessante benaming tot in 1962. In dat jaar had een vonnis plaats in de rechtbank van Gent. Bieren van het productietype 'trappist' kregen vanaf dat moment de appelatie « abdijbier », zoals Leffe of Grimbergen.

De bron van Tridaine

De bron dateert van 1892. Het was een oude gemene waterput, wat wil zeggen dat mensen er gebruik van maakten bij gebrek aan privéput. De ligging (op een hoogte van 211 meter) boven de stad en de abdij zorgde ervoor dat watertoevoer via zwaartekracht verliep, zonder dat er een pomp of een motor aan te pas kwam. Deze waardevolle waterbron laat niet alleen toe om de stad te voorzien van drinkwater, maar ook om het trappistenbier te brouwen, waarvan de weldaden en geneeskrachtige krachten niet meer hoeven bewezen te worden.

Praktische info
 

 • Eens bij de abdij gekomen, kun je je wagen op de parking die steeds toegankelijk blijft zetten (niet op die met het hekken).
 • De toegang tot de abdij en de steengroeve is verboden. De toegang tot de kerk tijdens de diensten is wel toegestaan.
 • De brouwerij zelf kan je niet bezoeken, maar trappistenbier vindt je wel overal in de stad. Je vindt daar ook andere heerlijke streekbieren zoals de Malagne, de Blonde van Han, de bieren van de nieuwe Brouwerij de la Lesse in Eprave (Cambrée, Chinette, Rouge-Croix,...), maar ook streekgerechten op basis van trappist, en uiteraard de kazen van Rochefort, en de Grusalle-likeur...

Misvieringen


Zoals eerder vermeld zijn noch de abdij, noch de steengroeve toegankelijk voor het publiek. De toegang tot de kerk tijdens de diensten is wel toegestaan.

Dagen en uren van misvieringen:

 • Zon- en feestdagen: Eucharistie om 11u00
 • Weekdagen: Eucharistie om 7u00
 • Alle dagen: Vespers om 17u15

RECEPTEN : klik hier voor enkele recepten met Trappisten- of streekbier! 

Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.


 

 

 

 

 

Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy

Rue de l'Abbaye, 8
5580 - Rochefort [Rochefort]

 Contact :
- [Rochefort]
T. +32(0)84/22.01.47
F. +32(0)84/22.06.86
FORFAIT :
define a definir! :
van : 0000-00-00
tot : 0000-00-00
OUV_DATE :
FERM_DATE :
OUV_DATE2 :
FERM_DATE2 :
OUV_HEURE1 :
FERM_HEURE1 :
OUV_HEURE2 :
FERM_HEURE2 :
ARRIVEE_DEPART :
FERMETURE :
FERMETURE2 :
FERM_JOUR :
FERM_PERIODE :
Capaciteit :
Oppervlakte :

KAMERS :

Zitplaatsen terras :
Zitplaatsen saal :
: 50.198208
: 5.226850
:
:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
:
Trappist van RochefortDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 17-02-2019 - 21:55 ]