• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Roadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenOpenluchtzwembad - Park des RochesRoadbook met 4 auto/motoritten door de LessevalleiSpeelplein van het park Castel Saint-PierreLes Cyclos de Han-sur-Lesse - FietsclubKajaks LibertOnze Wandelkaarten - LessevalleiLes Cyclos de Han-sur-Lesse - FietsclubHan 1900Brouwerij van de LesseKasteel  van Lavaux-Sainte-AnneDe wandelkaart van Han-sur-Lesse
Dorp

Baronville

Etymologisch gezien zou Baronville het volgende betekenen: villa van de baron of van de vrije man.

Het bewijs van de Romeinse aanwezigheid in Baronville wordt ons geleverd door de ontdekking van voorwerpen die hecht verbonden zijn met een typische begrafenisceremonie. Baronville was een feodaal leengoed van het Prinsdom van Luik, met een provoost in Revogne.

Eén van de eerste Heren die we bij naam kennen is Johannes de Baronville, geciteerd in een akte van 1071.
In de 17de eeuw werd er een beroemde schrijver in Baronville geboren: Etienne Rausin. Deze rechtsgeleerde, beruchte pamflettist en dichter, werd in 1627 en 1634 tot Burgemeester van Luik verkozen. Hij schreef Leodium (gepubliceerd in Namen in 1639), een bijzonder waardevol boek met een schat aan historische informatie betreffende Beauraing.
Rausin werd voorgoed verbannen voor samenzwering en als vaderlandsverrader beschouwd.

Tijdens zijn ballingschap ontsnapte hij meerdere keren aan de dood wat hij aan de bescherming van Notre-Dame de Foy toeschreef. Hij schreef een Latijns gedicht ter ere van de moeder van Christus. Het werd in 1652 in Luik gepubliceerd.
 

 


WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 BaronvilleDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 25-09-2018 - 07:21 ]