• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Brouwerij van de LesseDomein van de Grotten van Han : Het WildparkChevetogne - Nature Extraordinary Museum - NEMStadspark Castel Saint-PierreRoMaNa Wandelboekje - 9 wandelingen door karaktervolle dorpenStadspark Castel Saint-PierreMalagne, het Archeopark van RochefortStadspark Castel Saint-PierreBoogschietenPaardrijden - Ermitage CanadienPaardrijden - Hostellerie d HérockDe wandelkaart van Houyet
Dorp

Beauraing


Beauraing, de winkelstad !


In het drukke stadscentrum van Beauraing vindt u tientallen horecazaken. Maar de stad is ook bekend omwille van de vele winkels : juweliers, decoratiewinkels, souvenirs, kledingwinkels, charcuterieën, ijssalons, patisseriewinkels.... Kortom: alles om een overgetelijke shoppingdag te beleven!
U vindt er ook bekende winkelketens langs de verkeersaders die naar het centrum leiden.
 

Leuke tip : u kunt er gratis parkeren
 

Kijk hier naar een filmpje over het stadscentrum van Beauraing.


Kasteenruïnes


Vandaag de dag, blijven er enkel torens, vestingwallen en dependances over. Beauraing werd al vanaf de Middeleeuwen door een kasteel verdedigd.
Tijdens de Middeleeuwen, maakt Beauraing deel uit van het Hertogdom van Luxemburg. De eerste bekende Heer is Gérard de Beauraing. In 1436, op 22 mei, werd het kasteel voor de eerste keer vernietigd tijdens de strijd tussen Jehan II d’Herbigby en de bisschop van Luik.


Het is de burgemeester van Givet, een zekere De le Colle, die met zijn troepen “Sans-Culottes” het kasteel voor de tweede keer vernietigt. Aan het eind van de Franse Revolutie, blijven er van het kasteel slechts ruïnes over.
De Franse architect neemt de restauratiewerken van het kasteel onder handen. Deze verbouwingswerken kosten de Hertog van Osana in die tijd al 300 miljoen franken. Het kasteel was nooit zo fraai als toen.
In de broeikassen, waarvan men nu slechts de overblijfselen kan waarnemen, kon men bomen afkomstig uit allerlei landen bewonderen: oranjebomen, citroenbomen, cactussen…Er leefden zelfs twee apen in de broeikassen! Het kasteel genoot ook van het bezoek van allerlei roemrijke bezoekers. Zo werd de Prins van Wales, de toekomstige Koning van Engeland er verwelkomd.


Tijdens de verkoop van het kasteel, zouden de kostbare meubelstukken in Keulen verkocht worden. Arbeiders namen hun intrek in het kasteel met olielampen om het inpakken te vergemakkelijken. Alles deed een ramp vermoeden. Tijdens de nacht van 3 december 1889, vatte het kasteel op verschillende plekken vuur en vlam. Om 9 uur s’ morgens bleef er niets over behalve de gloeiende ruïnes.
Van 1897 tot 19121 werd het kasteel bezet door Meneer Charneux. Het kasteel werd eerst doorverkocht aan Meneer Matys en dan aan Meneer Lenelle. Vanaf 1930 begon deze aan de restauratiewerken van het kasteel. De vroegere bijgebouwen en de toren, die nagenoeg intact waren gebleven, werden omgetoverd tot een smaakvol kasteeltje (Castel).
 


Mariaverschijningen


Een pensionaat en een school waren de getuigen van de Mariaverschijningen aan een groep dorpskinderen.
Op dinsdag 29 november 1932, rond zes uur s’ avonds, waren een jong meisje uit Beauraing, Fernande Voisin, en diens broer Albert op weg naar het pensionaat om hun zuster Gilbert af te halen. Twee andere meisjes, de zusters Andrée en Fernande Degeimbre begeleiden hen. In het halfduister ziet Albert Voisin een wit schijnsel dat zich op het gras heen en neer beweegt, boven de grot aan Onze-Lieve-Dame van Lourdes gewijd.
Zijn metgezellen onderscheiden ook een menselijke vorm die zich op dezelfde plek beweegt. Gilbert Voisin, die net uit het pensionaat komt, ziet op haar beurt een soort standbeeld die de handen gevouwen houdt. De kinderen zij geschrokken, en denken dat ze misschien het slachtoffer zijn van een flauwe grap. In allerijl vluchten ze naar huis.


Het fenomeen vindt de volgende dag opnieuw plaats, alsook op donderdag 1 december. De kinderen waarschuwen de ouders van de Degeimbre zusters, die besluiten de kinderen te vergezellen.
De verschijning toont zich onmiddellijk aan de kinderen, die terstond op hun knieën vallen terwijl ze de Ave Maria zeggen. Ze beweren een “mooie dame, verblindend wit die onder de meidoorn heen en weer loopt” te zien.
De zelfde dag om 09 uur ‘s avonds, gaan de kinderen terug naar de grot, en zien er weer zij die ze nu al de Heilige Maagd noemen.
Op zondag 04 december, op de vraag « bent u de Heilige Maagd? » antwoord de visie met een knik. Hetzelfde fenomeen heeft plaats op 5,6 en 8 december. Meer dan 10.000 mensen zijn dan aanwezig.
Op vrijdag 30 december, zegt de Heilige Maagd tegen de kinderen “Bid, bid veel”. Op 31 december is er opnieuw een vluchtige verschijning van de Heilige Maagd. Op 02 januari verklaart de Heilige Maagd “Ik zal elk van jullie iets vertellen”. Op die dag, zijn meer dan 25.000 toeschouwers aanwezig.


De menigte bidt, hopend op en mirakel. Meer dan 100 doktors, geleid door de Procureur van Dinant, doen de kinderen een strenge ondervraging ondergaan. Na hun geheimen onthuld te hebben, zou de Heilige Maagd het volgende verklaard hebben: “Ik ben de Moeder Gods, Koningin van de Hemel, bid altijd, vaarwel”.
Na 33 verschijningen en een reeks onderzoeken gevoerd door doktors en theologen, erkent Monseigneur Heylen, de bisschop van Namen, de cultus.
Op 22 augustus 1946, wordt het domein symbolisch aan Onze-Lieve-Vrouw van Beauraing overgedragen. Een standbeeld van de Maagd, het werk van Aurélien Pierroux, wordt onder de meiboom geplaatst. Op 22 augustus 1947 wordt eindelijk de eerste steen gelegd van de kapel bij de meiboom. De kerk heeft de verschijningen officieel erken, en er trekken nu duizenden pelgrims ieder jaar naar Beauraing.
 


Het stadspark 'Castel Saint-Pierre'Dicht bij het stadscentrum kunt u gaan wandelen in een betoverende omgeving: het kasteelpark Saint-Pierre, 27 hectare bos, wandelpaden, zeven visvijvers en een mooie woning: het kasteel gebouwd door Charles Lenelle. Het is een heerlijk oord voor wandelingen, hengelsport, sport en ontspanning, met zijn barbecues en rustplaatsen. Een bescheiden maar gevarieerd arboretum met typische bomen en boompjes van de Calestienne streek nodigt u uit om er een vijftigtal boomsoorten te ontdekken. Het park is eigendom van de stad Beauraing en is open voor het publiek.

Nieuwsgierig? Bekijk dan snel ons filmpje door hier te klikken!


AUDIOCOMMENTAAR: Klik hier om het audiocommentaar over Beauraing te beluisteren. 


WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
Voor een mooie wandeling, en om meer te weten te komen over Beauraing, kunt u het wandelcircuit “Beauraing : op ontdekking van het natuurlijk en architectonisch erfgoed” downloaden

.

 

 BeauraingDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 20-02-2019 - 02:44 ]