• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Roadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenOnze Wandelkaarten - LessevalleiLes Saveurs du VergerWandelcodeDomein van de Grotten van Han : PrehistoHanStruisvogelboerderij van DoneuRoMaNa Wandelboekje - 9 wandelingen door karaktervolle dorpenGeopark Famenne-ArdenneCentrum voor Spoor en SteenGrot van Lorette-RochefortBrouwerij van de LesseSpeelplein van het park Castel Saint-Pierre
Dorp

Celles

 Celles, afkomstig van het Latijns cella, cel, heeft volgens de traditie zijn naam te danken aan de Heilige Hadelinus (617-690), afkomstig van Guyenne. Na een lange zwerftocht tijdens de welke hij een tijdlang vergezeld wordt door de Heilige Remacle, de stichter van de abdij van Stavelot, trekt de Heilige Hadelinus zich terug in het midden van het woud in een grot waar verschillende discipels zich bij hem voegen, aangetrokken door zijn vermaardheid als heilige. De cellen die zijn gezellen er bouwen hebben hun naam aan het dorp gegeven.

De perfect bewaarde kerk van Celles werd in een primitief Romaanse stijl gebouwd, waarschijnlijk voor het begin van de 12de eeuw. De crypte, onder het koor gelegen, zou uit de 9de eeuw stammen. De kerk werd in de vorm van een Latijns kruis gebouwd, met één middenbeuk en twee rijen met kolommen. In de klokkentoren, kan men een heel oude inscriptie bewonderen die uit de tijd van keizer Probus zou stammen (279).
Dit opmerkelijke monument is zeker en vast een bezoek waard, al was het maar om de koorstoelen, de doopvont en het wijwatervat te bewonderen, allen uit de 12de eeuw. Men kan er ook bijzonder interessante grafstenen treffen, in het bijzonder een zwarte, marmen grafsteen in reliëf grafsteen die de overblijfselen herbergt van Rasse de Celles en diens echtgenote.

De kapel van de Ermitage, werd gebouwd op de ligging van laatste rustplaats van de Heilige Hadelinus, en nabij de grot waar hij zich terugtrok. Tot in 1789, woonden de kluizenaars in dienst van de kerk van Celles in de Ermitage die zijn oorsprong vindt in de 14de eeuw. Het gebouw werd in 1850 volledig gerestaureerd door de Gravin Hadelin de Liedekerke, de Barones Isabelle de Doppf.

Op een kegelvormig plateau verheft zich het kasteel van Vêves, van vijfhoekige vorm en geflankeerd door vijf ranke peperbustorens. Het is het meest karakteristieke voorbeeld van Belgische militaire architectuur uit de 14de eeuw. Volgens de traditie gaat de oorsprong van het kasteel terug tot aan Pépin van Herstal (685), en werd het in 1200 door de Noormannen vernietigd. In 1230, werd op dezelfde ligging een werkelijke vesting opgetrokken. De achtereenvolgende restauraties wijzigen vooral het interieur ten tijde van Renaissance zoals blijkt uit het oude balkon in het binnenhof. De noordelijke façade is bekroond met een prachtige lantaarn die een erg oude klok bevat. De kapel werd vernietigd tijdens de Duitse bezetting van 1914-1918.

Vlak aan de overkant van het kasteel van Vêves staat het kasteel van Noisy, waar de familie Liedekerke-Beaufort in 1792 asiel koos om er aan de razernij en vernielingswoede van de revolutionairen te ontsnappen. De inwoners van Noisy werden door de plek aangetrokken en lieten er, aan het eind van de 19de eeuw een prachtig kasteel optrekken, ook gekend als het kasteel van Miranda ( privaat eigendom: verboden toegang).

Het dorp is bespikkeld met allerlei interessants:

  • De bron van Conjoux, beter gekend als de Sint-Hadelinusfontein; men kwam er vroeger dikwijls op bedevaart om kinderziektes te voorkomen; 
  • Een prachtige stenen kruisweg in natuursteen; 
  • De Panzer Tank, een herinnering aan de Slag om de Ardennen (december 1944) 
  • Natuurlijk ook allerlei tongstrelende streekspecialiteiten :  de 'chausson cellois' (een pasteitje met konijnenvlees), het bier 'cuvée Saint-Hadelin', kaas 'de l'Ermite' (van de kluizenaar)...

Dit dorp, één van de 24 Mooiste Dorpen van Wallonië, is een populair maar rustig vakantieoord, men treft er natuurpracht in overvloed, u kunt het dorp ontdekken via een rijk aanbod aan wandelroutes.

 


Om het audiocommentaar over Celles te beluisteren, hier klikken. 


FILMPJE : Om een voorproefje te krijgen van wat er u allemaal te wachten staat, kunt u hier een filmpje bekijken


 


WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
Voor een mooie wandeling, en om meer te weten te komen over Celles, kunt u de wandelroute “Natuur & erfgoed in Celles, één van de Mooiste Dorpjes van Wallonië" en "Natuur & erfgoed : wandeling van het kasteel van Vêves” (toegankelijk voor wandelaars, mountainbikers en paardrijders) downloaden.

 

 Delen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 17-02-2019 - 21:31 ]