• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

RAVeL - Jemelle-Rochefort -HouyetBrouwerij van de LesseHan 1900Roadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenGrot van Lorette-RochefortRAVeL - Jemelle-Rochefort -HouyetExplore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesKasteel van VêvesDomein van de Grotten van Han: De Grot van HanMalagne, het Archeopark van RochefortPaardrijden - Ermitage Canadien
Dorp

Dion

 Dion zou van het Keltische woord “dionos” komen, een verbastering van het adjectief “devonos”, wat goddelijk of heilig betekent. In het Latijn zijn Devona en Divona woorden die verbonden zijn aan heilige waterlopen. Dion, in het Latijn, "Diona, Diviniu" dankt zijn naam en zijn ontstaan dus aan een bron of fontein die gewijd was aan een godheid.

De eerste sporen van een nederzetting in Dion dateren van de gallo-romeinse periode. Bij opgravingen zijn grote hoeveelheden metaalslakken teruggevonden uit die tijd. Zo werd ondermeer een masker (gezicht) van een romeinse soldaat teruggevonden. Dit artefact bewijst in elk geval dat onze voorouders in het begin van onze tijdstelling bedreven metaalbewerkers waren.

Dat de nederzetting in Dion geen kort leven was beschoren, kunnen we afleiden uit het Merovingische kerkhof waar de doden werden begraven. Een belangrijk verschil trouwens met het gallo-romeinse kerkhof waar de doden werden verast en verstrooid langs de oude heirbaan tussen Givet en Pondrôme.
Dion is verdeeld in twee delen, Dion-le-Mont en Dion-le-Val. Beide delen hebben het gedurende de 17e eeuw hard te verduren. Door de aanhoudende strijd tussen Frankrijk en Spanje deelt het dorp herhaaldelijk in de brokken. Beide dorpen worden door het verdrag van Nijmegen (1678) aan Frankrijk overgedragen, pas in 1699 worden ze door het Verdrag van Lille terug aan de Nederlanden toegekend.

De huidige gemeente Dion wordt pas tijdens de Franse Revolutie gevormd.

Dion bevindt zich op de grote kalklaag die zich uitstrekt over Givet tot Beauraing. Deze kalklaag bevat vele kleine ijzerertsaders die sinds de vroegste tijden al werden ontgonnen in Dion. De enorme hoeveelheden metaalslakken getuigen nog van dit vurige verleden.

De rijke ertsafzettingen in combinatie met de uitstekende kwaliteit van het metaal en de afwezigheid van andere productiecentra in de nabijheid hebben in de 2e eeuw van onze telling de ijzerindustrie in de provincie Namen op de rails gezet.

Het economisch leven werd gedomineerd door de landbouw; de veeteelt bleef gedurende de 19e eeuw bijvoorbeeld gestadig toenemen, met name de schapen en later de runderteelt. De secundaire sector is quasi volledig afwezig, een steenbakkerij in 1896 daar gelaten (die daarna geen verdere sporen meer nalaat).

De dorpskerk beschikt over een zeer mooie biechtstoel in Rennaissancistische stijl. Het gehucht Dion-le-Val waar een 18e eeuwse boerderij staat die eertijds werd bewoond door monniken.


WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 Delen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 25-09-2018 - 11:18 ]