• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Speelpleinen - Provinciaal Domein van ChevetogneStruisvogelboerderij van DoneuMalagne, het Archeopark van RochefortKasteel  van Lavaux-Sainte-AnneGeopark Famenne-ArdenneRAVel - kaart - Jemelle - Rochefort  - HouyetFerme de la Comogne - paardenmelkerijCelles, één van de Mooiste Dorpjes van WalloniëMinigolf - Park des Roches- RochefortDe wandelkaart van BeauraingMountain-bikes & E-bikes te huur - Toeristische Dienst  van BeauraingRAVeL - Jemelle-Rochefort -Houyet
Dorp

Eprave

Eprave werd sinds de bronstijd door onze voorouders bewoond, aangetrokken door zijn bevoorrechte ligging. In die tijd, was een door water omringd plateau een kostbaar verdedigingsmiddel.

Het fort of de chestay van Eprave bevindt op de oever van de Lomme op de Maulin rots waarin de grot van Eprave (niet open voor het publiek) zich bevindt.

De opening van de grot bevindt zich in het midden van een imposant rotsig massief aan de rivieroever overgekoepeld door een oppidum, schuilplaats van Gallo-Romeinse volkeren.

De resurgentie van Eprave, en het panorama waarvan u kunt genieten nadat u de in de rots gehouwen trappen genomen hebt, lonen zeker en vast de moeite !

In het plein nabij de resurgentie werden twee belangrijke grote Merovingische begraafplaatsen gevonden : die van ‘devant le Mont’ (voor de berg) en de Rouge Croix (letterlijk Kruis Rode, in het dialect vindt er een inversie plaats).
Men heeft er 800 grafplaatsen uit de 5de en 8ste eeuw ontdekt. Een rood kruis in hout geeft de ligging van deze necropool aan.

U kunt in Eprave ook een oude watermolen bewonderen. In 1933, produceren de molen en de aangrenzende brouwerij het bier ‘Royale de la Lesse’ tot aan het begin van tweede wereldoorlog. Achteraf blijft de molen buiten gebruik tot zijn restauratie in 1993.

Sinds enkele jaren, brouwt de brouwerij van de Lesse streekbieren met evocatieve namen en authentieke smaken: La Cambrée, La Chinette en La Rouge-Croix,..
Op enkele jaren tijd is de brouwerij erin geslaagd zich een gedegen reputatie op te bouwen bij connaisseurs en bierfanaten.

Als u van de natuur houdt, zal u in bekoord worden door de groene omgeving van Eprave, met de Lhomme die aan de voet van het dorp stroomt en in de Lesse stroomt in Lessive.

Ten tijde van de thuisindustrie hadden de inwoners zich gespecialiseerd in de vervaardiging van instrumenten van bezems, daarom heten de inwoners van Eprave ook de Chovelettes (van het Waals woord ‘chover’ bezemen).

Op enkele honderden meters van het dorpscentrum, ligt de RAVeL, een prachtig fiets- en wandelpad op de oude spoorweglijn van Jemelle naar Houyet.

Meerdere delen van de Ravel lopen naast de Lesse ; de ideale plek voor een al fresco picknick! 


WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 Delen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 21-10-2018 - 17:24 ]