• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Speelplein van la Ferme - Domein van de Grotten van HanOnze Wandelkaarten - LessevalleiDomein van de Grotten van Han : Het WildparkGrot van Lorette-RochefortDinant EvasionExplore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesOpenluchtzwembad - Park des RochesDe wandelkaart van Han-sur-LesseWandelcodeOverblijfselen van het Gravenkasteel van RochefortExplore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesStruisvogelboerderij van Doneu
Dorp

Focant-Gozin

De enkele Romeinse geldstukken die men op dit territorium gevonden heeft verbinden Focant met de lange geschiedenis van de Famenne die zelf voortkomt uit de ontmanteling van één van de administratieve districten van Belgisch Gallië. Het gebied van Focant was echter afhankelijk van het domein van Silvestrecourt.

Dit domein omvatte ook Esclaye en  Martouzin-Neuville, die de parochie van Esclaye vormen, en die tot 867 de bezittingen van de abdij van Stavelot behoren.

Het domein van Silvestrecourt wordt in de loop der eeuwen ontmanteld en zijn toponiem vervormd tot Fescourt tot het slechts een boerderij in Focant en de Kapel Sint-Brice aanduid. De Kapel is een overblijfsel van de Sint-Brice ermitage die toen bestond. In 1680 wordt het domein door Frankrijk geannexeerd en dan teruggegeven aan de Nederlanden door het verdrag van Rijswijck in 1698. In 1793, wordt het kasteel van Focant vernietigd door de Franse revolutionairen. Het kasteel van Focant, gerestaureerd en verfraaid door zijn laatste eigenaar was 98 voeten lang en 46 voeten diep. Het was twee verdiepingen hoog, aan beide kanten vergezeld van een toren van 18 vierkante voet... Elke ruimte van het kasteel was verfraaid door kostelijke wandtapijten, met pleister en houtsnijwerk.

Rond 1868 bestond er in Focant een steengroeve.

Sinds enkele jaren, kunt u er de Ferme de la Comogne bezoeken, een paardenmelkerij. De merriemelk, die bekend staat voor haar weldaden, heeft aanleiding gegeven tot een brede waaier producten: cosmetica, zepen, paardenmelklikeur, gedroogde paardenmelk of in pillenvorm, ...
 

 


WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 Focant-GozinDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 24-10-2018 - 01:05 ]