• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Grot van Lorette-RochefortExplore Lesse - Auto- & motoritten - GPSBrouwerij van de LesseRAVeL - Jemelle-Rochefort -HouyetEcomuseum - La BesaceMHiN - Museum voor Natuurlijke VerhalenSpeelpleinen - Provinciaal Domein van ChevetogneMHiN - Museum voor Natuurlijke VerhalenBrouwerij van de LesseStadspark Castel Saint-PierreZouplaboom - Indoor speeltuinWielertoerisme - Vélo Club Rochefort
Dorp

Gendron-Celles

Gendron


In het gehucht Gendron zijn sporen teruggevonden van een prehistorische woning: de grot van Gendron, in de streek ook wel de kabouterput of “trou des nutons” genoemd. Het is een begraafplaats uit het tijdperk van de gepolijste steen en men vond hier wel 17 geraamten!
Wist u dat de bewoners van Gendron de folkloristische bijnaam van “kabouters” dragen? Dit is zeker te wijten aan de vele kaboutergrotten, maar ook aan de rust die de mensen hier uitstralen.

De kerk van Gendron
 

De huidige kerk werd in 1861 gebouwd op de ligging van de voormalige kapel. Het interieur werd echter pas in 1955 gerestaureerd met geld dat vooral afkomstig was van donaties van de parochianen. In 1940, hingen hier twee klokken, de ene woog 445kg en de andere 220kg. De grootste klok werd tijdens de bezetting door de Duitsers in beslag genomen. Ze wilden de klok omsmelten, een veel voorkomend lot van klokken tijdens de Tweede Oorlog. De klok werd in 1950 vervangen na openbare intekening.
 

De kapel van Graaf
 

Ieder jaar lopen honderden wandelaars de kapel van de Graaf voorbij zonder ze op te merken. De kapel is aan het oog ontrokken door enkele imposante dennenbomen. Om deze piepkleine, en bijna onzichtbare kapel te bereiken, moet u eerst langs een nogal steil pad naar beneden.
De achthoekige kapel met één beuk werd gebouwd ter ere van het Heilig Hart van Jezus en ter nagedachtenis van de graaf Hadelin van Liedekerke-Beaufort – een afstammeling van de eerste heren van Celles. De graaf droeg deze voornaam ter herdenking van de heilige stichter, in die tijd een gangbare praktijk. Hij stierf op deze plaats na een jachtongeval, op 7 januari 1674.


Een wandeling naar de kapel loont zeker de moeite, ook omdat u onderweg kunt genieten van fantastische uitzichten op het omringende landschap!
 

De kleine voetbrug over de Ywoigne
 

Opgelet : het steile pad dat tot de Ywoigne leidt is vol met kiezels en kan soms ook nogal modderig zijn…Vertrek met de nodige uitrusting; goede wandelschoenen en aangepaste kleding zijn een must!
 

Bij de brug sta je aan de samenvloeiing van de Lesse en de Ywoigne. Deze stroom is een zijrivier van de Lesse en ontspringt in Chevetogne, vloeit door Custinne en mondt hier uit in de Lesse. Een beetje lager aan je rechterkant zie je inderdaad de Lesse. De Lesse is DE emblematische rivier van de streek! De Lesse ontspringt in Ochamps, in de provincie Luxemburg en kronkelt over een parcours van 84km noordwaarts.
De rivier stroomt door de dorpen Daverdisse, Halma, Chanly en Resteigne en dringt vervolgens in de afgrond van Belvaux op de hoogten van Han-sur-Lesse. Ze komt opnieuw tevoorschijn aan de uitgang van de grotten en stroomt verder richting Lessive, Villers-sur-Lesse en Houyet. Tot in Anseremme, waar ze uitmondt in de Maas.
 

De kronkelende Ywoigne
 

Niet ver van Gendron, kronkelt de Ywoigne steil omhoog langs prachtig natuurschoon.
Op dit weggetje kan je genieten van prachtige eiken, berken, esdoorns en dennen, soms gehuld in een mantel van klimop.

De heuvels staan vol diverse planten en wilde bloemen: varens, wilde tijm, wilde bramen, anemonen... Halverwege zie je zelfs een prachtige, romantische waterval bedekt met korstmos (op je rechterkant)!
 

In de streek van Houyet loopt veel wild, herten, everzwijnen, vossen, hinden en jonge patrijzen. Er wordt wel eens gezegd dat dit een drijfveer was voor Leopold, eerste Koning der Belgen, om het koninklijk kasteel in Ciergnon te laten bouwen. Hij was immers een fervent jager. Men vertelt dat het hier was, in de bossen van Custinne, op een plek daarna gekend als “la tombe du loup”, het graf van de wolf – dat Koning Leopold I een enorme wolf afmaakte en dan nog wel de allerlaatste van de streek.

 

 


WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 Gendron-CellesDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 17-12-2018 - 06:22 ]