• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Kasteel  van Lavaux-Sainte-AnneStruisvogelboerderij van DoneuRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenProvinciaal Domein van ChevetogneLes Saveurs du VergerKajaks LibertPicknickplaatsenWandelcodeDe wandelkaart van Han-sur-LesseMHiN - Museum voor Natuurlijke VerhalenExplore Val de Lesse - Ruitterroutes - GPSMalagne, het Archeopark van Rochefort
Dorp

Han-sur-Lesse

Het dorp van Han-sur-Lesse ligt langs de Lesse, de rivier die zijn landschap en zijn grond door de eeuwen heen vorm gegeven heeft. Han is vooral bekend voor zijn grotten. Grondige opgravingen hebben het bestaan bewezen van talrijke nederzettingen vanaf de steentijd doorheen de Romeinse era en de Middeleeuwen.


In 1856, word de baron Spandl de Herze eigenaar van het landgoed van Han. Na zijn dood stichten zijn erfgenamen de Naamloze Vennootschap van de Grotten van Han om de verdelingen te wijten aan successierechten te vermijden.
Voor de eerste wereldoorlog werden de grotten een belangrijk en beroemd toeristisch centrum. Ze werden aan de hand van toortsen bezocht, wat als gevolg had dat de rotsen op verscheidene plaatsen zwarte plekken vertonen. Vervolgens, begon men voor het eerst petrollampen te gebruiken.

Rond 1900, word de eerste fase van de elektrificatie van de grot uitgevoerd. De inwijding van de buurtspoorweg in 1906 maakt het mogelijk de bezoekers tot aan de ingang van de grotten te transporteren (3,3 km). In 1905, neemt de maatschappij de uitbating van de grot van Rochefort over.

Tijdens de tweede wereldoorlog is de grot gesloten voor het publiek maar word van tijd tot tijd als schuilplaats gebruikt, onder andere tijdens het Von Rundstedt Offensief. Na broodnodige reparaties als gevolg van deze strijd, gaan de grotten van Han hun reputatie als kroonjuweel van het toerisme, zowel op nationaal als internationaal niveau, rechtvaardigen.


In 1970, word het Wildpark van Han geopend op de voormalige ligging van de bedding van de Lesserivier. Men kan er dieren levend of vroeger eigen aan onze contreien waarnemen : lynxen, Przewalski paarden, bruine beren, wolven,...


De gotische kerk werd gebouwd tussen 1903 en 1905 en is onder het beschermheerschap van de Heilige Hubert geplaatst. Net voor de kerk is er een spijkerboom (eigenlijk een lindeboom waarin men spijkers genageld heeft) die volgens volksgeloof tandpijn kan genezen.

Niet te missen : de anticlinaal van Han-sur-Lesse : anticlinalen en synclinalen komen in het landschap voor onder de vorm van heuvels en valleien die door de erosie geëffend werden.
De geplooide lagen komen voor aan de oppervlakte in de vorm van overlangse stroken symmetrisch geordend in verhouding met de plooiingsas. Bij een synclinaal is de as de meest recente laag en bij een anticlinaal de oudste laag.
De inwoners van Han worden de Ayets genoemd.

Verwante ontderwerpen : Rochefort kaas met hazelnootjes


AUDIOCOMMENTAAR : Om het audiocommentaar over het Domein van de Grotten van Han te beluisteren, klik hier.


ROMANA ROADBOOK : Om het prachtige Romana Roadbook, met een leuke en familiale wandeling door Han-sur-Lesse te bestellen (of down te loaden), kunt u  hier klikken.  


WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
Voor een mooie wandeling, en om meer te weten te komen over Han-sur-Lesse, kunt u de wandelroutes “Natuur - De Belvédère van Han-sur-Lesse & "Natuur - Ontdekkingswandeling door Han-sur-Lesse" downloaden.

 

 

 

 

 Han-sur-LesseDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 21-10-2018 - 17:00 ]