• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

DeltaMountain-bikes & E-bikes te huur - Toeristische Dienst  van BeauraingChevetogne - Nature Extraordinary Museum - NEMRAVel - kaart - Jemelle - Rochefort  - HouyetExplore Val de Lesse - Ruitterroutes - GPSGeopark Famenne-ArdenneRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenDe wandelkaart van RochefortDe wandelkaart van BeauraingFietsen- en Mountain-bikesverhuur - Cyclesport - RochefortStadspark Castel Saint-PierreDomein van de Grotten van Han: De Grot van Han
Dorp

Hour

Hour
 

In dit dorp - wiens oorsprong teruggaat tot een ver verleden - vindt men in het opmerkelijke architectonische erfgoed sporen van een Romeins en christelijk verleden. Hour is ook een regelrechte aanrader om te wandelen en ligt kort bij het RAVeL fiets- en wandelpad.
Af en toe zie je op het voorgebergte aan de horizon, het Koninklijk Kasteel van Ciergnon dat boven de Lessevallei. Dit voormalige jachthuis, opgetrokken door Leopold I, werd omgevormd door Leopold II. Het “Château d’Ardenne” was ooit een luxehotel waar de rijke bourgeoisie bij elkaar kwam tijdens het jachtseizoen. Vandaag verblijven onze koning en zijn familie daar geregeld.

PS : Je hebt misschien gemerkt dat er in het dorp veel gebouwen in rode baksteen zijn? De steenbakkerij van Wanlin, niet ver hier vandaan, is hier niet vreemd aan.
 

Ballonnetje varen….

Maar we moeten nog een uitzonderlijk verhaal onthullen, een stukje geschiedenis dat het gehucht echt uniek in zijn soort maakt. Op 18 augustus 1834, op een boogscheut van het oude station van Hour-Havenne vond een historische en unieke gebeurtenis plaats: de stratosferische ballon van Professor Piccard zweefde van uit Hour tot in Ljubljana in ex-Joegoslavië, 1800km verder! Het was niet alleen een recordafstand voor die tijd, maar ook een première! Professor Piccard was hoogleraar natuurkunde aan de Universiteit van Brussel en de allereerste man die de stratosfeer met een ballon bereikte (de ballon vloog op een hoogte van 15.500m); hij wilde zo de kosmische trillingen meten, en ook het luchtgehalte in de ozonlaag

De weide waar de ballon opsteeg, werd niet louter toevallig gekozen; de weide is vlak maar wellicht speelde ook de nabijheid van het Koninklijk Kasteel van Ciergnon een rol bij de keuze. Koning Albert I zelf had een half miljoen Belgische frank geschonken ter ondersteuning van het werk van wetenschappers.
Blijkbaar zou ook Hergé zich geïnspireerd hebben op professor Piccard, voor zijn personage van Professor Zonnebloem. De bedenker van Star Trek, Gene Rodenberry, doopte Kapitein Jean-Luc Picard ter ere van de wetenschapper (en ook van zijn tweelingbroer Jean Félix, eveneens een bekende wetenschapper).
 

Een beetje geschiedenis…


In de 9de eeuw maakte Hour deel uit van Lotharingen. Het gebied tussen Houille en Lesse viel onder het toezicht van de Abdij van Stavelot. Die kreeg de taak het gebied te valoriseren en te evangeliseren. De eerste heren verschenen hier in de 12de eeuw.

Tijdens het Ancien Regime waren Grande Hour en Havenne twee goed gescheiden heerlijkheden. De woningen liggen op de twee hellingen rond de vallei waarin de Havennebeek stroomt, gegroepeerd rond de kapel van Saint-Laurent.
Havenne was ooit een gehucht van de oude gemeente Hour, maar de twee plekken deelden hetzelfde lot na de bouw van een nieuwe kerk tussen beide, in het midden van de 19de eeuw.

Ook vandaag zie je in het dorp sporen uit deze tijd, bijvoorbeeld stukken muur in vakwerk. Ze maken deel uit van de bakstenen huizen uit de tweede helft van de 19e of het begin van de 20ste eeuw.
Onder “colombage” verstaan we het houten gebinte waarvan de zijvlakken gevuld zijn met een traditioneel mengsel van klei, water en natuurlijke vezels (stro, hooi, paardenhaar... ), wel kunnen de componenten variëren van de ene regio tot de andere, van het ene dorp tot het andere. Volgens sommigen is deze pleisterspecie van leem en gehakt stro het allereerste composietmateriaal uit de geschiedenis. Het werd reeds rond 5000 voor Christus gebruikt!
 

De kerk van Hour

In 1856, wordt de oude kerk vernield en vervangen door de nieuwe Sint-Maarten kerk. Het kerkkoor wordt omgebouwd tot de kapel Onze-Lieve Vrouw van Gratie.

De Sint-Maartenkerk bevat opmerkelijke 10de eeuwse doopvonten, door de Prins-bisschop van Luik aan de abt van Stavelot geschonken, die ze tijdens de 11de eeuw in de kerk van Hour plaatste. Het pronkstuk van de kerk is ongetwijfeld het romaanse doopvont in Doornikse kalksteen.
Hour is één van de drie Belgische parochies (samen met Zedelghem en Termonde) dat zich kan beroemen op een doopvont met 5 zuilen; het bestaat uit een zware middenzuil, geflankeerd door vier hoekzuiltjes. De indrukwekkende kuip is versierd met laagreliëfs. Het deksel en de scharnieren verdwenen in de woelige tijden van de Franse Revolutie en werden vervangen door een deksel in bewerkt leer, waarschijnlijk het werk van de ijzersmid van Havenne (17de of 18de eeuw).


Onze tip: de “Chapelle Notre Dame des Grâces” (beschermd gebouw)
 

Het pittoreske kapelletje van Onze Lieve-Vrouw van Gratie staat op een heuvel ten zuiden van het dorp en wordt omringd door een kerkhof en wat er overblijft van de primitieve kerk van Hour. We weten niet wanneer de kerk werd gebouwd, maar we weten wél dat ze drie beuken had en op de plaats van het huidige kerkkoor stond.
We vermoeden dat de kerk rond 1553 werd verwoest door de troepen van Hendrik II die een alliantie hadden gesloten met de Duitse protestanten, tegen de troepen van Karel V.

In de Keltische tijd stond hier een heidens altaar, met een eik en een begraafplaats. In de 7de eeuw stond er een oratorium, een bidvertrek, ter ere van Sint Martinus, met een lindeboom en een begraafplaats. De eerste driebeukige parochiekerk hing af van de abdij van Stavelot (842) en nadien van die van Leffe (1282).
In 1856 werd een nieuwe kerk, ter ere van de heilige Martinus, gebouwd en de oude kerk werd gesloopt. Wel behield men het koor waar nu de kapel van Onze- Lieve-Vrouw van Gratie staat.

De kapel van Saint-Laurent
 

De kapel van Saint-Laurent is een bescheiden, klassiek ogend gebouw waarvan sommige muren teruggaan tot de Middeleeuwen. De gevel wordt bekroond door een vierkante klokkentoren, errond ligt een kleine ommuurde begraafplaats. Op het kerkhof prijken enkele interessante arduinen begrafeniskruisen (16de en 17de eeuw).

Petite Hour
Petite Hour is een klein gehuchtje met weinig mensen. Hier is het dat Louis Marion in 1893 het licht zag. Hij werd de oudste man van België totnogtoe! Deze "super honderdjarige" bracht zijn hele leven in Petite Hour door. Slechts zes vrouwen overtroffen hem met hun 110 jaar! Hij stierf toen hij 110 jaar, 2 maanden en 18 dagen oud was.
Voordat dit gehucht de naam Hour-la-Petite droeg, heette het Hour-le-Château, net zoals Hour-la-Grande voordien Hour-la-Ville heette. Op deze plek stond inderdaad een 11de eeuws kasteel, dat in de 15de eeuw geplunderd en verwoest werd. Daarom ook ging het dorp daarna onder een andere naam.
 

Onze tip: de RAVeL
 

Een paar honderd meter verderop ligt de RAVeL, een prachtige voetgangers- en fietspiste van Houyet tot Rochefort en Jemelle. Deze voormalige spoorlijn werd na 1978 opgegeven en sinds 1996 gerehabiliteerd tot route voor voetgangers, fietsers en andere trage weggebruikers. Ideaal om de omgeving rond Hour te ontdekken!

Om alles te weten te komen over het Ravel fiets en wandelpad : hier klikken
 

De tunnel van Hour
 

U bent geïnteresseerd in biologie? U bent nieuwsgierig? Of u bent gewoon in the mood voor iets nieuws? Laten we dan afspreken in de tunnel van Hour, op 2kilometer ten zuidwesten van Houyet, via het RAVeL fiets- en wandelpad.
Deze vroegere spoorwegtunnel ligt dus op de fietspiste die naar Houyet leidt. Maar wat is nu het verband tussen een vroegere spoorwegtunnel en dier- en plantkunde?

Het zit zo: de tunnel werd uitgehouwen in een leisteen heuvel, de rots heeft dus een schilferachtig voorkomen. De tunnel is bijna 500 meter lang, en geniet dus van een buitengewoon stabiel microklimaat. Dank zij deze bijzondere omstandigheden, maar ook de aanwezigheid van tal van barsten, gleuven en uitstekels kunnen verschillende vleermuizen hier overwinteren. Wees aandachtig, misschien vang je wel een glimp op van de heel zeldzame (en beschermde) ingekorven vleermuis (Myotis emarginatus)

 


WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
Voor een mooie wandeling op ontdekking van de streek rondom Hour, kunt u de wandeling “Natuurpracht rondom Hour” (voor wandelaars, mountainbikers et paardrijders) downloaden.

 

 

 

 Delen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 25-09-2018 - 07:22 ]