• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Centrum voor Spoor en SteenRoMaNa Wandelboekje - 9 wandelingen door karaktervolle dorpenRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenProvinciaal Domein van ChevetogneExplore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesWielertoerisme - Vélo Club RochefortExplore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesToeristisch treintje van RochefortRomantische roeibootjes - Provinciaal Domein van ChevetognePaardrijden - Hostellerie d HérockDe wandelkaart van Beauraing
Dorp

Houyet

Houyet, vooral gerenommeerd voor haar prachtige wandelroutes op ontdekking van haar ongerepte natuurpracht, diepe wouden, kabbelende beekjes, maar ook wegens het RAVeL fiets- en wandelpad en de afvaart van de Lesse met de kajak, is ook bekend voor haar rijk koninklijk verleden.
 

Dit bescheiden jachtpaviljoen, wordt onder Koning Leopold I aanzienlijk uitgebreid om een koninklijk verblijf te worden onder het toezicht van de architect Balat.

Van 1874 tot 1891, laat Leopold II een park aanleggen en het kasteel restaureren. Het kasteel, op 240 meter hoogte gelegen, werd opgericht op een heuveltop bij de samenvloeiing van de Lesse en de Iwoigne.
Het domein werd later door Leopold II afgestaan aan de Belgische staat, en omvatte 4.500 hectaren waarvan ongeveer de helft uit woudland bestond, en stond bekend als een wildrijk park.

Dit kasteel werd een referentie voor de gekroonde vorsten en een belangrijke toeristische plaats. Er werd een park met watervlakken aangelegd en Leopold II organiseerde er jachten voor het rijke cliënteel uit Oostende. Na zijn dood stopte de zaak en het kasteel werd geplunderd tijdens de Eerste Wereldoorlog. De exploitatie begon opnieuw vanaf 1921 en draaide zeer goed (200 luxe kamers, 1 golfterrein…). Na de tweede Duitse bezetting sloot het kasteel opnieuw haar deuren en in de namiddag van 23 augustus 1968 verwoestte een brand bijna het volledige kasteel.
Terwijl u de vele prachtige wandelpaden verkent, kunt u behalve de alomtegenwoordige natuurpracht, ook tal van getuigenissen van het verleden bewonderen :

  • De Sint-Rochuskapel, in 1866 door de dorpsbewoners gebouwd om hen tegen de cholera te beschermen;
  • De Sint-André kapel in Herhet (1910);
  • De Tour Léopold wordt in 1843 gebouwd naar het model van de Windsortoren;
  • De Halte d’Ardenne, een spoorweghalte dat aangelegd werd om de eminente gasten van het luxehotel te kunnen ontvangen;
  • ...

Op 07 augustus 1914 kreeg Houyet het onwelkome bezoek van de Uhlans, en op 15 augustus werd het dorp door de Fransen bezet. Er kwam een kort maar hevig gevecht tussen de Fransen en de Duitse troepen die sinds enkele dagen het woudland van het domein d’Ardenne bezetten
De vergeldingsmaatregelen van de Duitsers lieten niet op zich wachten; het dorp werd kort daarna grondig geplunderd. Op 6 december 1916, werden 68 dorpsbewoners gedeporteerd.Houyet was vroeger ook bekend voor de kwaliteit van de ambachtelijke messenmakerij, waar messen met een hoornen heft gemaakt werden; de messen werden gebruikt om te jagen, voor houtwerk, ...
 

Vroeger, kregen de inwoners van Houyet de bijnaam ‘cahiet’ (Waals woord voor ‘ding’, ‘voorwerp’), waarschijnlijk omdat ze dit woord om de haverklap gebruikten om eender welk voorwerp aan te duiden. Men vergeleek ze ook aan de ‘Leux’ (Waals voor wolven) omdat ze nogal mensenschuw waren en – voor de eerste Wereldoorlog – vermaard waren voor hun vechtlustigheid.
  


WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 

Om de prachtige natuur rond Houyet te ontdekken, kunt u "Natuur - Wandeling van het park d'Ardenne" (wandelroute) en "Po sînte por Tortos" (circuit toegankelijk voor rolstoelgebruikers, wandelaars, fietser en paardrijders) downloaden.

 

 

 

 

 Delen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 19-10-2018 - 22:23 ]