• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Explore Val de Lesse - Ruitterroutes - GPSDomein van de Grotten van Han : Het WildparkWandelcodeRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenPaardrijden - Ermitage CanadienRAVel - kaart - Jemelle - Rochefort  - HouyetMalagne, het Archeopark van RochefortSpeeltuin - Park des RochesKasteel  van Lavaux-Sainte-AnneRoMaNa Wandelboekje - 9 wandelingen door karaktervolle dorpenRoMaNa Wandelboekje - 9 wandelingen door karaktervolle dorpenDe wandelkaart van Han-sur-Lesse
Dorp

Hulsonniaux

Vroeger, was het dorp voornamelijk agrarisch, men teelde er tarwe, rogge, aardappelen, rode bieten en veevoeder. Men vindt er een wondermooie kapel gewijd aan Notre Dame de la Grâce overschaduwd door een eeuwenoude lindeboom en twee andere kapellen, de ene aan Saint Roch gewijd en de andere aan Saint Barthélemy.
Op het hedendaags territorium van deze gemeente vond men vroeger het landgoed van Chaleux wiens originele naam Calaus was. Men vindt sporen van deze plek slechts vanaf de 15de eeuw en de documenten schrijven het alternatief Chaloy, Chaleux en Challux. Dit woord komt van het Keltisch radicaal cal en geeft zijn naam aan verschillende waterlopen en dorpen langs het water gelegen.

Chaleux, gelegen in een bocht van de Lesse, is bekend om zijn prehistorische grot. De grot, in een kreek van de Lesse, op 18 meters hoogte van de rivier, leverde meer dan 30.000 silex door mensenhand bewerkt, menselijke en dierlijke beenderen, aardewerk, en ...een ellepijp (voorpoot) van een mammoet.


De omgeving van Hulsonniaux is onschatbare waarde, op verschillende plekken zijn er prachtige vergezichten, namelijk in de richting van de Lessevallei (chaire du curé). Het beschermd landschap van Chaleux met zijn kalkrotsen, de zogeheten wondermooie Aiguilles de Chaleux (naaldrotsen van Chaleux) worden overheerst door een rotsig voorgebergte, waar het Romeins kamp van Furfooz gevestigd was.


Hulsonniaux behield, tot de laatste wereldoorlog, erg oude en typische lemen huizen die aan het dorp een oorspronkelijk karakter verleenden. Men gebruikte in Hulsonniaux ook draagjukken, dit transportatiemiddel was genoodzaakt door de engheid van de vele paden die ontoegankelijk waren voor voertuigen. Vroeger, was er een brug over de Lesse in Chaleux, maar de brug werd meegesleurd door de ineenstorting van een enorm blok ijs aan het eind van de 19de eeuw.
Op 15 augustus 1914, na een voorafgaand bombardement, bezetten de Duitsers het dorp, gijzelen ze de priester en worden de huizen geplunderd. Op 6 december 1916 worden 4 inwoners gedeporteerd.

 


 WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 

 

 

 

 

 HulsonniauxDelen

Onze resources


Follow Us
Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 17-02-2019 - 21:32 ]