• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Les Saveurs du VergerStruisvogelboerderij van DoneuToeristisch treintje van RochefortProvinciaal Domein van ChevetogneCentrum voor Spoor en SteenExplore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesMHiN - Museum voor Natuurlijke VerhalenProvinciaal Domein van ChevetogneGrot van Lorette-RochefortOverblijfselen van het Gravenkasteel van RochefortExplore Val de Lesse - Mountainbikecircuits - GPSZouplaboom - Indoor speeltuin
Dorp

Javingue-Sevry

Bezienswaardigheden: een boerderij met een aanleunende 15de eeuwse toren en een kasteel (beide zijn privaat eigendom).

Javingue schreef men in het begin: Gavengche, toen Javengle, Javaingle in 1297, Gavinque (nog in 1794).

Het dorp is gelegen langs de consulaire route die van Trier naar Keulen leidde, en werd al tijdens de Oudheid bewoond. Het kerkhof waar de lijkverbranding plaatshad en dat in Chapuron ontdekt werd, is hier een bewijs van. Men vindt er sporen van de brandstapel die men indertijd gebruikte om de doden te verbranden.

Javingue en Sevry worden vermeld temidden de dorpen tijdelijk aan Frankrijk overgedragen maar terug aan de Nederlanden gegeven via het Verdrag van Lille (Rijssel) in 1699. Ze werden in één enkele gemeente verenigt in het kader van de territoriale reorganisatie door de Franse Revolutie opgelegd. In 1793 werden de kastelen van Javingue en Sevry geplunderd en vernietigd door Franse revolutionairen. Javingue was hoofdzakelijk een agrarische gemeenschap. In de 19de eeuw was er Javingue een leerlooierij en een steengroeve.
 


 WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 

 

 

 

 

 Javingue-SevryDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 26-09-2018 - 09:07 ]