• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Dinant EvasionBrouwerij van de LesseExplore Val de Lesse - Fietscircuits - GPSGeopark Famenne-ArdenneRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenWandelcodeCelles, één van de Mooiste Dorpjes van WalloniëGeopark Famenne-ArdennePark des RochesRAVeL - Jemelle-Rochefort -HouyetDomein van de Grotten van Han : Het WildparkHan 1900
Dorp

Jemelle

Jemelle is het diminutief van het Germanisch woord Gamunda dat uitmonding, samenvloeiing betekent. Het dorp is inderdaad doorkruist door twee rivieren : de Lomme en de Wamme.
Volgens de legende, uitte de dochter van de landsheer van Rochefort de wens alle plekken die ze tijdens hun doortocht door hun land gingen treffen te dopen. Aangekomen aan de samenvloeiing van de Lomme en de Wamme, merkten de twee verheven reizigers de tweeling rivieren die vrolijk stroomden en in elkaar vloeiden. De jonkvrouw stapte uit de koets en hoorde plots een harmonieuze stem uit het water stijgen die Je me mêle (ik vermeng me) riep. Door een intense bewondering gegrepen rende ze naar haar vader toe en zei laten we het je me mêle noemen. Later, word het Jememelle geschreven. Tot slot, verkortte een griffier het woord dat hij zonder twijfel te lang vond. Sindsdien word het Jemelle geschreven.

Deze legende wordt toepasselijk geïllustreerd door een bronzen sculptuur (gerealiseerd door de kunstenaar Louis Noël) dat de brug versiert.


Als belangrijke neolithische nederzetting gelokaliseerd in de grotten door de Wamme uitgegraven, is de site van Jemelle getekend door de nabijheid van twee belangrijke Romeinse wegen (Reims/Keulen en Trier-Bavai). Dit zou de reden kunnen zijn voor de vestiging van de Gallo-Romeinse villa van Malagne, samen met de hoge vruchtbaarheidsgraad van de grond en de strategische positie van Jemelle. Malagne werd door sommige historici aanschouwd als een keizerlijke residentie tijdens de periode dat Trier de hoofdstad is van het Keizerrijk.
Jemelle heef een sterke expansie gekend, door middel van de ontginning van steengroeven en hun secundaire producten, maar vooral van de vestiging van een station en ateliers op de spoorweglijn Namen-Aarlen in de tweede helft van de 19de eeuw. Dit hoofdstuk in Jemelle's geschiedenis wordt in de verf gezet in het Centrum voor Spoor en Steen.


Toen Jemelle nog afhankelijk was van de parochie van On, dus voor 1859, was er slechts een kleine kapel met een strodak bedekt. In 1859, word Jemelle tot parochie verheven en begint men aan de constructie van de Sint-Margarethakerk. De constructie begint in 1865.
De tand des tijds en opeenvolgende oorlogen hebben het bouwwerk niet ontzien.
Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog, was de kerk tien jaar lang niet toegankelijk voor het publiek (1944-54), en tenslotte vergroot om de bevolkingsgroei te evenaren, en eindelijk volledig gerestaureerd in 1984-85. De Heilige Margaretha is de beschermheilige van deze parochie en word vooral door toekomstige moeders aangeroepen.
 


 WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 

 

 

 

 

 Delen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 24-10-2018 - 00:51 ]