• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Provinciaal Domein van ChevetogneCentrum voor Spoor en SteenRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenGeopark Famenne-ArdenneExplore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesCelles, één van de Mooiste Dorpjes van WalloniëLes Saveurs du VergerGeopark Famenne-ArdenneLes Saveurs du VergerKasteel van VêvesOpenluchtzwembad - Park des RochesRAVeL - Jemelle-Rochefort -Houyet
Dorp

Lavaux-Sainte-Anne

Het dorp van Lavaux-Sainte-Anne dateert uit de Merovingische tijd.

Lavaux-Sainte-Anne was vroeger afhankelijk van het prinsendom van Luik. In de 13de eeuw, wordt er een kasteel gebouwd alsook een kapel aan de Heilige Anne gewijd.
De vanaf 1450 gebouwde slottoren hield de aanvallers tegen dankzij zijn slotgracht, valbrug, schietgaten, machicoulis, ronde toren (minder vatbaar voor de verwoestende eigenschappen van kanonballen), dominerende vestingtoren en ultieme schuilplaats in het geval van gevaar...


In 1630, in het hart van de Renaissance periode, laat de Baron de Rouveroy de noorderflank afbreken hetgeen de binnenplaats een groter gevoel van ruimte en openheid geeft. Hij smukt het kasteel op via een bekleding van rode bakstenen, schelpmotieven, pilasters. De versterkte hoeve dateert uit die periode.


De kapel van Sint-Anne wordt afgebroken en de parochiale kerk word opgetrokken in het centrum van het dorp. Na de Franse Revolutie wordt het kasteel te koop gesteld als staatseigendom.
In de loop der jaren, verandert het meerdermaal van eigenaar en word vervolgens overgedragen aan de Liga van Vrienden van het Kasteel, gesticht door Mevrouw Lemonnier. De Liga zal de vroegere woning restaureren die een museum van de jacht wordt toegankelijk voor het publiek.


Sappige anekdote: gedurende de Tweede Wereldoorlog, werden honderden kisten heimelijk in bewaring gesteld in de onderaardse vertrekken van het kasteel. Deze kisten bevatten schilderijen van het Brugse Museum en boeken van het Plantijn museum in Antwerpen. De streekgendarmen hielden deze kostbaren goederen dus in het grootste geheim in het oog.
De inwoners van Lavaux genieten van de bijnaam Petias (kleine wilde peren).

Om het audiocommentaar over het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne te beluisteren, klik hier.


Om het prachtige Romana Roadbook, met een leuke en familiale wandeling door Lavaux te bestellen (of downloaden), kunt u  hier klikken. 


 WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 

 Voor een mooie wandeling, en om meer te weten te komen over Lavaux-Sainte-Anne, kunt u de wandeling “Erfgoed - Lavaux-Sainte-Anne” downloaden.

 

 

 

 Lavaux-Sainte-AnneDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 17-12-2018 - 20:34 ]