• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Celles, één van de Mooiste Dorpjes van WalloniëExplore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesRoadbook met 4 auto/motoritten door de LessevalleiBrouwerij van de LesseDomein van de Grotten van Han : Het WildparkExplore Val de Lesse - Mountainbikecircuits - GPSExplore Lesse - Auto- & motoritten - GPSGeopark Famenne-ArdenneMalagne, het Archeopark van RochefortRAVel - kaart - Jemelle - Rochefort  - HouyetExplore Val de Lesse - Fietscircuits - GPSRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappen
Dorp

Pondrôme - Thanville


Pondrôme is omringd door prachtige natuurlandschappen, maar kan ook prat gaan op enkele architectonische schatten:

  • Rond de kerk van Pondrôme kunt u prachtige grafstenen bewonderen en binnen de kerk prachtige Romaanse doorpvonten; 
  • De begraafplaats van Pondrôme, beschouwd als een van de mooiste in de streek; 
  • Een kasteelhoeve met een portiek dat het jaartal 1658 aangeeft;
  • De boerderij van Esclaye, gerestaureerd in 1820, en vlakbij een prachtige kapel in neoklassieke stijl uit 1827; 
  • De zonderlinge kapel op de heuvel (Chapelle sur la colline), met een standbeeld van de heilige maagd door Louis Thomas de Sohier;
  • De viaduct van Thanville. Dit is zeker het grootste en meest imposante kunstwerk van de gemeente. Het werd gebouwd tussen 1898-99 om de spoorweglijn Dinant-Athus te kunnen verbinden. De viaduct overbrugt de diepe vallei van de Snaye en loopt tevens boven de snelweg tussen Beauraing en Bouillon. Dit imposante bouwwerk is maar liefst 300 meter lang en de pijlers van deze spoorwegbrug zijn van 7,47 tot 98,60 meter hoog.

Pondrôme is een belangrijke prehistorische vindplaats; men heeft er voorwerpen uit het Neolithicum (Nieuwe steentijd, circa 9.000 BC tot 3.000 AD) gevonden maar ook uit het Paleolithicum (Oude steentijd, circa 30.000BC tot 12.000 BC). Pondrôme kent sinds mensenheugenis nederzettingen die zich tijdens de Romeinse era stand hielden, aangemoedigd door de gunstige ligging van Pondrôme nabij de route tussen Gviet en Nassogne.

Het Gallo-Romeinse kerkhof van Thanville en de Merovingische Necropool van Tombois getuigen van de hardnekkigheid van deze nederzettingen gedurende de eerste eeuwen van onze era.


De eerste leenheer van Pondrôme droeg de welluidende naam van Stéphanus de Pondresmo. Oorspronkelijk maakte Pondrôme deel uit van het Hertogdom Luxemburg; tijdens de 14de eeuw viel het in de handen van het Graafschap van Namen. 


 WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 Voor een mooie wandeling op ontdekking van de streek rondom Pondrôme, kunt u de wandeling “Natuurwandeling tussen Pondrôme et Revogne” (beschikbaar als wandelroute en als MTB-circuit) downloaden.

 

 

 

 

 Pondrôme - ThanvilleDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 23-10-2018 - 03:23 ]