• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

WandelcodeDomein van de Grotten van Han : PrehistoHanZouplaboom - Indoor speeltuinStruisvogelboerderij van DoneuOnze Wandelkaarten - LessevalleiBrouwerij van de LesseMountain-bikes en E-bikes te huur - Toeristische Dienst van Han-sur-LesseParapenteDe wandelkaart van Han-sur-LesseRAVel - kaart - Jemelle - Rochefort  - HouyetGeopark Famenne-ArdenneEcomuseum - La Besace
Dorp

Revogne

Revogne

Het dorpje Revogne is ideaal gelegen op de rand van prachtige pastorale landschappen en diepe bossen, waar u naar hartenlust kunt wandelen; maar het dorp kan daarnaast ook prat gaan op een rijke geschiedenis.
Dit woelige verleden heeft tastbare sporen achtergelaten; laten we ze samen stap voor stap ontdekken.
 

Van vestingstad tot landelijk domein


Revogne is een eeuwenoud toponiem dat ons terugvoert naar de tijd van de Germaanse invallers die hier op strooptocht kwamen. We veronderstellen dat het de Germanen zijn die aan het dorp - Revogne was indertijd een Merovingische heerlijkheid – deze naam schonken.
De versterkte burcht uit het begin van de 10 de eeuw werd al gauw het verdedigingspunt van het Prinsbisdom Luik en het centrum van een vestingstad. In 1241, ligt het kasteel in het hart van een ommuurde stad met drie poorten: de poort van Lomprez (nog steeds zichtbaar), de poort van Levant en de poort van Couchant (de poorten van de rijzende en ondergaande zon), waarvan slechts de Lomprezpoort de tand des tijds heeft doorstaan.

In het midden van de 15de eeuw, laat de hertog van Bourgondië één van zijn neven tot prins-bisschop verkiezen, maar de Luikenaars gaan hiermee helemaal niet mee akkoord. Er broeien bittere conflicten. Rebelse milities uit Dinant komen in opstand en plunderen de bezittingen van de Hertog van Bourgondië en zijn aanhangers. De opstandige inwoners van Revogne volgen hun voorbeeld en nemen zelfs deel aan de aanval en plundering van het toen pasgebouwde kasteel van Lavaux-Sainte-Anne. De vergeldingsacties van de Hertog van Bourgondië laten niet op zich wachten: in 1465 vond de eerste belegering van de stad Revogne plaats.


De opstand zal Revogne echter duur te staan komen…

We zijn een jaar later, als vergeldingsmaatregel werd het kasteel met de grond gelijk gemaakt, de stad ligt aan diggelen, en de muren werden ontmanteld door de Bourgondiër Karel de Stoute!
Daarna wordt Revogne geleidelijk ontvolkt; het wordt een landelijk domein. Na de territoriale reorganisatie van de Franse Revolutie is Revogne herleidt tot een landerij van Honnay.
Aan het begin van de 19de eeuw, draait de economie in Revogne hoofdzakelijk op de landbouw, maar ook op veeteelt en paardenhandel. De industriële activiteit is beperkt tot het spinnen van hennep en linnen, twee watermolens en een brouwerij.

In de voetsporen van het verleden…


Van op de brug van Revogne, heb je een zicht op alles wat de geschiedenis van Revogne kleurde.
Het kasteel en de kapel aan de ene kant, en aan je rechterkant zie het laatste overblijfsel van het versterkt kasteel: de poort van Lomprez. In de Middeleeuwen was Revogne een echte stad en een belangrijk militair bolwerk met een lange vestingmuur.

Achter je ligt een imposante Mariagrot, door de plaatselijke bevolking opgetrokken ter ere van Onze-Vrouw van Lourdes uit dank voor haar welwillende bescherming.
Elk jaar vindt hier een bedevaartstocht plaats voor het feest van de Geboorte van de Heilige Maagd, op de eerste zondag van september.

De kapel van Sint-Stefaan

Enkele stappen van de brug, aan uw linkerkant, kunt u de kleine paadje met de trappen oplopen tot aan de kapel. Een paar jaar geleden werd de plaats van de oude kapel teruggevonden, midden in een bos.

Weet u wie Sint Stefanus is ? Hij wordt beschouwd als de eerste martelaar van het christendom. Hij werd gedood door steniging, en wordt vaak gezien als de oorsprong van de heiligenverering.


De huidige kapel van Revogne, gewijd aan de heilige Stefanus, dateert uit 1777, maar de klok is stukken ouder – uit het begin van de 16de eeuw – en hing oorspronkelijk in de Romaanse kerk, vlakbij het kasteel.
Dit is nogal uniek en uiterst zeldzaam, want in die tijd werden klokken – wegens dwingende militaire vereisten - vaak omgesmolten tot kannonen.

Opgelet voor de trappen!
De trappen van die van de kasteelhoeve naar de kapel leiden, bestaan uit gerecupereerde vloerstenen, sommige dienden vroeger als grafstenen (opgelet: privé eigendom vanaf de trappen achter de kapeldeur).

De kasteelhoeve

Laten we het even hebben over de kasteelhoeve een versterkt boerenhof dat typisch is voor de architectuur in de 17de eeuwse Famenne. Het werd in het midden van de 17 de eeuw opgetrokken door Bernard de Harroy. Dit privaat eigendom dat boven het dorp prijkt werd gebouwd met de stenen van het oude kasteel. Ook in Revogne weet men dus wat kringlopen betekent… Rondom de huidige kasteelhoeve, zie je 100 meter van de oude stadswallen, nog een overblijfsel van het middeleeuwse Revogne.

De poort van Lomprez

De poort van Lomprez is de laatste poort van de oude middeleeuwse stad en dateert uit 1240. Ze ligt in de buurt van de Wimbe en is nogal opmerkelijk daar de twee bogen elk in een andere stijl zijn opgetrokken: de eerste heeft een – typisch Romaanse – rondboog en de tweede – in gotische stijl – een spitsboog.


Rhinolophus

Euh, proost? Maar nee, dit is niet de naam van het allernieuwste streekbier!

De rhinolophus (de hoefijzerneus) is een kleine vleermuis dat nauwelijks 6 tot 10 gram weegt en is één van de kleinste vleermuizen uit onze streken…Helaas haalt de piepkleine hoefijzerneus een weinig benijdenswaardige record: het is één van de meest bedreigde zoogdieren in Wallonië. Er blijven er vandaag minder dan 300 over, verspreid over 3 kolonies, in Orval, Modave en…. Revogne! Het is de unieke combinatie van groene heggen, bosrijke weilanden en bos die van Revogne een unieke biotoop maken.

De vleermuizen zochten toevlucht de kelders van het oude kasteel, maar het is langs de bosranden dat de vleermuizen dat de hoefijzerneus de vele soorten insecten – een lekkernij voor vleermuizen! - kan vinden.

De kalkachtige slang

Revogne ligt niet ver van de Calestienne, ook wel eens de ‘kalkachtige slang’ genoemd, omdat deze kalksteenrichel met veel leemgronden over de hele breedte van Wallonië ligt, in het zuiden van de Famenne.

Deze lange ‘slang’ loopt onder andere door Dion, Winenne, Beauraing en Pondrôme.
 

Het bos van Uchy
 

U heeft nog maar net Revogne verlaten (richting Focant), of u ziet al de rand van het bos van Uchy, dat geklasseerd werd als Natura 2000 gebied. Het woud biedt een rijke biodiversiteit, en omdat het op kalkgrond groeit, trekt het tal van vlindersoorten aan, maar ook hagedissen en andere reptielen. Shh, stilletjes aan … aan de zoom van het woud komt men vaak hazen of zelfs herten tegen!


 WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour,Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 

 Om de streek rondom Revogne te ontdekken, kunt o.a.u de wandeling “Natuurwandeling tussen Pondrôme en Revogne”(beschikbaar als wandelcircuit maar ook als MTB-route) downloaden.

 

 

 

 Delen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 25-09-2018 - 23:09 ]