• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Roadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenGeopark Famenne-ArdennePicknickplaatsenChevetogne - Nature Extraordinary Museum - NEMPaardenpension- Dave CityGeopark Famenne-ArdenneStadspark Castel Saint-PierreExplore Val de Lesse - Ruitterroutes - GPSRAVeL - Jemelle-Rochefort -HouyetDomein van de Grotten van Han: De Grot van HanMountain-bikes & E-bikes te huur - Toeristische Dienst  van BeauraingPicknickplaatsen
Dorp

Rochefort

De streek van Rochefort werd al 30.000 jaren voor onze tijdrekening door mensen bezocht.
De grot van Han werd bezocht van 2.000 tot 1.600 voor J.C., en men heeft in Eprave een begraafgrot gevonden daterende uit 800 voor Christus.

De stad van Rochefort ontstond tijdens de Middeleeuwen en is het resultaat van de fusie van twee totaal verschillende dorpen. Dat van Behogne, dorp zonder wallen bewoond door kinkels zonder voorrechten met lemen huisjes, en dat van de versterkte burcht op een rotsige uitloper gebouwd. Het is aan de voet van het kasteel dat de stad zich ontwikkelt met verschillende dynastieën landsheren die bijdragen aan de welvaart van de stad.

Wegens zijn strategische positie wordt het kasteel herhaaldelijk belegerd. In 1285, schenkt Thiery de Walcourt hun vrijheid aan de burgers. Hij maakt enkel vrije burgers van de inwoners van het gehucht door de vestingwallen omgeven, de stad is nu in volle bloei. Het wapenschild van de familie van Walcourt wordt die van Rochefort.
In de 17de eeuw, onder het gezag van Jean-Ernest de Loewenstein, wordt het kasteel omgetoverd tot paleis en word Rochefort hoofdstad van het graafschap met z'n hoog gerechtshof, feodaal gerechtshof. De stad speelt dan de rol van administratief, en in sommige gevallen, gerechtelijk centrum. In de Rue Jacquet kunt u nog enkele mooie voorbeelden van bouwwerken uit die periode bewonderen.

De kapel van Lorette werd tijdens deze periode gebouwd en werd opgetrokken op verzoek van Josine de la Marck, echtgenote van Théodore de Loewenstein, om aan een wens van de gravin te voldoen. Haar zoon werd door een aap ontvoerd en meegevoerd naar het hoogste punt van de toren. Ten einde raad, beloofde de gravin een kapel te laten bouwen als haar zoon haar heelhuids terug bezorgd werd.
Het eind van de 18de eeuw zag het begin van moeilijke tijden en de Franse Revolutie, de goederen van de nobiliteit en de geestelijken werden in beslag genomen. Het kasteel wordt vernietigd en de stenen worden door pragmatische inwoners gebruikt om huizen te bouwen alsook een nieuw (maar kleiner) kasteel.

Vanaf 1858 gaat het toerisme de stad nieuw leven inblazen dankzij de aanleg van spoorwegen in de streek. Het is de era van sedentair toerisme en dat tot aan de tweede wereldoorlog. Een groot aantal kwaliteitshotels zien de dag in Rochefort.Om het nieuwe statuut van Rochefort symbolisch te illustreren,wordt in 1862 besloten een Stadshuis te bouwen in plaats van een gemeentehuis. Gebouwd in een periode van ingrijpende sociaal-economische veranderingen is het eclectisme van het stadshuis werkelijk uniek. De originaliteit van het stadshuis bestaat vooral uit in zijn architecturale kwaliteiten en zijn constructie in een selectie Neo-stijlen.
Voor het stadshuis staat het monument voor gevallenen opgericht ter nagedachtenis van onze soldaten gestorven tijdens de twee wereldoorlogen.

Enkele jaren na het stadshuis word een nieuwe kerk, Notre Dame de la Visitation, opgericht. De kerk werd in neo-Romaanse stijl gebouwd. Deze imposante kerk werd in 1874 ingewijd.
In december 1944, word Rochefort zwaar getroffen door het Offensief Von Rundsted : 90% van de woningen worden totaal verwoest of beschadigd. De stad zal zich herbouwen en zal in de loop der jaren een toeristisch vakantieoord worden gewaardeerd voor zijn historisch verleden, zijn grotten en natuurlijke omgeving waarvan wandelaars en fietsers in volle teugen genieten.

Op anderhalf kilometer ten noorden van Rochefort gelegen werd de Cistercenziër abdij van Saint Remy in 1230 gesticht door de landsheer van Rochefort, Gilles de Walcourt en zijn gemalin, beiden vurige kerkbeschermers. Als enig klooster op de Famenne bodem werd het in 1650 geplunderd en verwoest door de Lotharingse troepen. De monniken herbouwden het maar de gerestaureerde kerk en de kloostergebouwen werden tijdens de Franse Revolutie vernietigd. In 1797 werden de bezittingen van het klooster in beslag genomen. Een eeuw later herbouwen de Cistercenziërs het gebouw dat in 1912 opnieuw de titel van abdij verwerft.
De archieven melden een bierbrouwerij in de abdij vanaf 1595.

  • De trappist 10° is donkerbruin, een dichte schuimkraag en een uitgesproken fruitsmaak. Ze heeft een vijgenaroma geeft een romige sensatie in de mond (alcoholpercentage : 12%).
  • De trappist 8° is okerkleurig en heeft een rijker palet aan aroma's, met een fruitige, droge afdronk (alcoholpercentage : 9,5%).
  • De trappist 6° heeft een kruidig, gronderig aroma met een intensere fruitsmaak (alcoholpercentage : 7,5%).

De Trappist van Rochefort heeft het hoogste alcoholpercentage van de elf ter wereld bestaande trappisten (waarvan 6 Belgische): Chimay, Orval,  Achel, Westmalle, Westvleteren, Tilburg & la Trappe (Nederland), Engelszell (Oostenrijk), Spencer (USA) en de Tre Fontane (Italië).

Het bier heeft zijn typisch karakter te danken aan de kwaliteit van het bronwater van de abdij (bron van Tridaine) en het speciale gist die binnen de kloostermuren word gekweekt. Haar bereidingswijze wordt angstvallig bewaard. Geserveerd in een Trappistglas of een stenen bierkroes, kan ze gekoeld of op kamertemperatuur gedronken worden. De toegang aan de abdij en de brouwerij is verboden, toegang tot de kerk tijdens de dienstoefeningen is echter wel toegelaten.


Dagen en tijdstippen van de erediensten :

  • Zondagen en feestdagen : Eucharistie om 11.00uur
  • Weekdagen : Eucharistie om 07.00 uur
  • Elke dag : Vespers om 17.15uur

Cultuur is ook aanwezig in het leven van Rochefortenaren met het Cultureel Centrum des Roches. In 1991 besluit het gemeentebestuur van het gebouw een cultureel centrum te maken en het centrum word in 1993 feestelijk geopend. Een groot aantal voorstellingen hebben hier plaatsgevonden, onder andere het wereldbekende Internationaal Comedy Festival van Rochefort.


 WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.

Om de streek rondom Rochefort te ontdekken, kunt u onder andere de volgende circuits downloaden : "De wandeling van de Resurgentie van Eprave"( wandelroute) en "Erfgoed : kapellen, kerken en abdijen" (autoroute).
 

 

 

 

 

 RochefortDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 21-10-2018 - 23:53 ]