• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Speeltuin - Park des RochesRAVel - kaart - Jemelle - Rochefort  - HouyetRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenLesse KajaksExplore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesExplore Val de Lesse - Ruitterroutes - GPSHan 1900RAVel - kaart - Jemelle - Rochefort  - HouyetChevetogne - Nature Extraordinary Museum - NEMRoadbook met 4 auto/motoritten door de LessevalleiFiets WelkomLes Saveurs du Verger
Dorp

Villers-sur-Lesse

Gebouwd op de zijkant van een helling staat het oude kasteel van Villers-sur-Lesse, dat in de streek gekend staat als het ‘gele kasteel’ (château jaune) rechtover dat van Ciergnon. Het kasteel dateert uit de Middeleeuwen en sommige geschriften vermelden het vanaf 1316.
In de loop der eeuwen wordt het gebouw een vesting en daarna een majestueus kasteel.
 

In 1892 verwerft de koning Leopold II het kasteel om zijn koninklijk domein in de Ardennen uit te breiden. In zijn brief van 9 april 1900 schenkt hij al zijn wereldse goederen aan de Belgische staat. Zo worden het kasteel, het dorp van Villers-sur-Lesse en andere gebouwen deel van de Donation Royale (Koninklijke Schenking). De Koninklijke Schenking moet zijn goederen autonoom beheren met respect voor de door de koning opgelegde voorwaarden.Het is een unieke institutie ongeëvenaard in de andere Europese monarchieën.


Vlakbij het gele kasteel staat er een prachtige koninklijke boerderij uit de 18de eeuw met vakwerkmuren. De lemen muren werden vervangen door muren in baksteen. Het jaartal staat vermeld op de puntgevel en een gedenksteen uit de 16de eeuw stelt twee Bijbelse personages voor : Mozes en Aaron met de tafelen der wet

De kerk, in moderne architecturale stijl, werd op 18 mei 1964 ingewijd onder het pastoraat van de abt Rongvaux en aan Sint Lambert gewijd. De oude kerk, in neogotische stijl werd door een hevige brand verwoest in 1961. De grot naast de kerk in aan Onze-Lieve-Vrouwe van Lourdes gewijd.
 

Op enkele honderden meters van de Koninklijke boerderij, richting Jamblinne, is er de ingang van de RAVeL, een prachtig fiets- en wandelpad op de oude spoorweglijn van Jemelle naar Houyet. Meerdere secties van de Ravel lopen naast de Lesse ; de ideale plek voor een al fresco picknick!
 

 De inwoners van Villers gaan gebukt onder de bijnaam 'cwarnayes' (kraaien).  


ROMANA ROADBOOK : Om het prachtige Romana Roadbook, met een leuke en familiale wandeling door Villers-sur-Lesse te bestellen (of down te loaden), kunt u  hier klikken.  


 WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.

Voor een mooie wandeling rond Villers, en om meer te weten te komen over het dorp, kunt u de wandeling “Langs de Lesse : Villers-sur-Lesse, Eprave en Lessive” downloaden (circuit voor wandelaars maar ook voor fietsers).
 

 

 

 

 

 Villers-sur-LesseDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 22-10-2018 - 20:51 ]