• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Malagne, het Archeopark van RochefortHan 1900Kasteel  van Lavaux-Sainte-AnneDe wandelkaart van HouyetRoadbook Lessevallei - 9 wandelingen op ontdekking door dorpjes en landschappenCelles, één van de Mooiste Dorpjes van WalloniëToeristisch treintje van RochefortDomein van de Grotten van Han : PrehistoHanProvinciaal Domein van ChevetogneOverblijfselen van het Gravenkasteel van RochefortChevetogne - Nature Extraordinary Museum - NEMFerme de la Comogne - paardenmelkerij
Dorp

Vonêche

Vonêche
 

Een veelzeggende naam…
 

De naam alleen al levert ons waardevolle inlichtingen over dit kleine Famennedorpje aan de rand van de Ardennen. De Germaanse stam “Won” betekent woning terwijl “Nes” nat, vochtig betekent. En het oude dorpsdeel werd dan ook daadwerkelijk op een drassige bodem gebouwd!
Een vroegere dorpspriester heeft echter een andere kijk op de zaak; volgens hem zou “Vonêche” stammen uit “vaux” dat vallei betekent en “wesche”, vuil modderig…

Hoe dan ook, het dorp is omringd door prachtige en afwisselende Famennelandschappen met diepe bossen, groene velden en kristalheldere (gesnopen?) beekjes.

Het dorp dat bijna verdween!


Het scheelde maar een haar, of er bleef niks over van Vonêche! Tijdens de eerste helft van de 17de eeuw, wordt het dorp verwoest door oorlogen om daarna door een pestepidemie geteisterd te worden. Vijfentwintig jaar lang lijkt net het wel alsof Vonêche voorgoed van de aardbol is verdwenen…
 

Klaar als kristal....

De bakermat van het Europese kristalwerk

Zoals u kunt zien, biedt het dorp een vrij uniek geheel van huizen met vakwerk uit de tweede helft van de 18de eeuw. In die tijd was Vonêche één van de grootste industriële centra van Europa, dankzij de kristalfabriek.

Vonêche heeft haar bekendheid grotendeels te danken aan M. d’Artigues (1773-1848), een Franse industrieel en amateur-uitvinder
In 1802 besluit hij de oude glasfabriek, die sinds het eind van de 17de eeuw in Vonêche werkzaam is over te nemen en er nieuw leven in te blazen.

De baron trekt voordeel uit een gunstige politieke context en de grootschalige productie van het kristal doet de prijs flink dalen.

Wat eens het exclusieve privilege van de adellijke families was, komt nu binnen het bereik van de bourgeoisie. Vooraanstaande families storten zich en masse op de delicate glazen en andere verfijnde realisaties van de kristalfabriek.

De fabriek draait op volle toeren, in 1810 telt de fabriek meer dan 650 arbeiders.

Maar, 5 jaren later, lijdt Napoleon zijn grootste nederlaag ooit, in Waterloo, en de kristalfabriek verliest zijn niet alleen zijn Franse clientèle maar ook de steun van Napoleon.

De fabriek krijgt in die tijd voor het eerst te kampen met financiële moeilijkheden. Na verloop van een tiental jaren, besluiten de heren Kemlin en Lelièvre, de toenmalige directeurs van de kristalfabriek, om hun ontslag te nemen en - samen met een honderdtal afvallige arbeiders – uit te wijken naar Seraing om er in 1826 de ‘Cristallerie du Val Saint-Lambert’ op te richten. Door de toenemende concurrentie met Val-Saint-Lambert gaat de kristalfabriek van Vonêche ten onder; in 1830 verklaart het bedrijf failliet. De gebouwen worden daarna bezet door een distilleerdij, dat in 1844 op zijn beurt de deuren sluit.

De beruchte kristalnacht

Tijdens de macabere Kristalnacht (Kristallnacht in het Duits), de pogrom van 9 en 10 november in Berlijn, werden ontelbare ramen van synagogen, winkels en huizen van Joden aan diggelen geslagen. Men schat dat meer dan de helft van die ramen van Belgische oorsprong waren!

 Het kasteel van Vonêche (privaat eigendom)
 

In 1806, besluit Aimé-Gabriel d’Artigues, een kasteel te bouwen pal tegenover de gebouwen van zijn nieuwe aanwinst, de kristalfabriek. De perfecte plaats om te heersen over wat een van grootste industriële centra van die tijd zal worden.
Het kasteel wordt nog steeds bewoond door Baron d’Huart.
 

De kerk van Vonêche


De kerk van Vonêche is gewijd aan Sint Dionisius en werd opgericht in 1849, op een stuk grond geschonken door…jawel, onze vriend Aimé Gabriel d’Artigues, eigenaar van de kristalfabriek. Deze kerk vervangt de oude kerk op het dorpsplein.

Léon Parent, de verzetstrijder.

Deze straat in Vonêche draagt zijn naam als hulde aan de heldhaftige verzetsstrijder uit de Eerste Wereldoorlog.

Léon Parent bevoorraadde toen de ontsnapte gevangenen en geallieerde soldaten die wanhopig door het bos dwaalden en leidde hen tot aan de Nederlandse grens en hun vrijheid (Nederland was neutraal gebleven tijdens de oorlog).

Hij werd in 1915 in Antwerpen gearresteerd en kort daarna gefusilleerd. Hij was pas 20 jaar oud…Een gedenkplaat herinnert ons aan deze onbaatzuchtige held uit Vonêche.

 


 WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour,Celles, Javingue-Sevry,Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.

Voor een mooie wandeling rondom Vonêche, kunt u de wandeling “Natuur - Vonêche, het dorp van de kristalfabriek”( wandelroute) downloaden.
 

 

 

 

 

 VonêcheDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 17-12-2018 - 21:06 ]