• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Kasteel van VêvesLes Cyclos de Han-sur-Lesse - FietsclubProvinciaal Domein van ChevetogneLes Saveurs du VergerSpeeltuin - Park des RochesStadspark Castel Saint-PierreDomein van de Grotten van Han : Het WildparkSpeelplein van la Ferme - Domein van de Grotten van HanGeopark Famenne-ArdenneGrot van Lorette-RochefortChevetogne - Nature Extraordinary Museum - NEMDomein van de Grotten van Han : Het Wildpark
Dorp

Wavreille

WAVREILLE


In Wavreille kan men volop genieten van het omringende natuurschoon. Het dorp bekoort vooral dankzij de weelderige groene omgeving en lieftallige huisjes in natuursteen. Maar ook de Sint-Pieterskerk (een voormalige, bijna duizendjarige kapel) - die kan pronken met een opmerkelijke doopvont – is zeker een kijkje waard.

Etymologisch betekent Wavreille klein moeras. Wat is de logica van deze benaming? Het grondgebied van Wavreille ligt in een kuip, eromheen een rand die lijkt op tribunes van een amfitheater, met in het westen, een insnede naar de Lesse toe en de grotten van Han. Alles is er gekloofd, overal vind je barsten, de geologie leent er zich toe. Wavreille kon een groot meer zijn geweest.

Een hart van steen….


De Sint-Pieterskerk, een voormalige bijna duizendjarige kapel werd in 1783 herbouwd. De kerk –in neogotische stijl – bevat een prachtige kalkstenen doopvont uit de 14de eeuw.

Vlak ernaast ligt de oude pastorij uit 1657 (er is een Latijns chronogram) met vooraan het beeld van Onze Lieve Vrouw van Beauraing.

De kerk werd gebouwd in grijze steen met blauwe aders, afkomstig uit de lokale steengroeven.

Aan het begin van de 20ste eeuw, oefenden de meeste mannen van Wavreille het beroep van steenkapper uit. Uit lokale steengroeven extraheerden ze grote blokken blauwgrijze steen met behulp van een haspel die een kabel voorttrok. Sinds 1850 werden de stenen van Wavreille gebruikt om de wegen op te hogen en de huizen van de streek te bouwen.

De vijver van Baty


De vijver ligt op een steenworp van het charmante dorpsplein, verscholen achter een muur van weelderige vegetatie.

Jarenlang vormde deze poel een trefpunt voor onderzoekers gespecialiseerd in het leven van de kikvorsachtigen. Professor Boulenger, ichtyoloog en herpetoloog en professor de Witte (ereconservator van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel) troffen hier begin de vorige eeuw behalve de vertrouwde kikvorsachtigen ook een aantal zeldzame soorten aan.

De vijver werd geklasseerd volgens het Koninklijk Besluit van 10 maart 1948.


De Sint-Rochuskapel


Deze kapel werd in 1879 opgericht uit dankbaarheid tegenover Sint-Rochus, omdat de dorpsbevolking gespaard was gebleven tijdens een pestepidemie. Sinds 1918 wordt hier jaarlijks op 16 augustus, de feestdag van de heilige, een dankmis gehouden.
Zowel in Frankrijk als in België, werden ontelbare kapellen aan de heilige Rochus gewijd.

De parel in de kroon : de rots van Griffaloux

Hier sta je op de top van de rots Griffaloux. Je hebt een prachtig uitzicht op enkele emblematische plekjes van de streek.
Eronder zie je het Wildpark dat deel uitmaakt van het domein van de Grotten van Han.
 

Aan je voeten ligt ook de 'droge vallei' of de 'Chavee' dit is de oude bedding van de Lesse. De site is uniek vanuit geologisch en geomorfologisch oogpunt. De oude bedding van de Lesse, in de droge vallei Chavée, is beslibt. De vallei bestaat uit wei- en bouwlanden. De Lesse dringt de Grot van Han binnen via de afgrond van Belvaux (je kan die zien als je het Wildpark bezoekt) en bij hoogwater, zwelt de rivier zo sterk dat die opnieuw in haar oude bedding stroomt. Het water zet dan de hele vlakte blank.

Aan de horizon, van links naar rechts zie je :

  • De antennes voor telecommunicatie per satelliet in Lessive
  • Een rode en witte telecommunicatierelais;
  • Een windmolen in Chevetogne, die het begin van de Condroz aanduidt;
  • Het koninklijk Kasteel van Ciergnon;
  • De Belvédère van Han-sur-Lesse (ook vanop de Belvédère kan je van een prachtig panorama genieten) 

 WANDELBOEKJE LESSEVALLEI

Ons kersverse wandelboekje "Al wandelend op ontdekking van dorpen en landschappen" is ideaal om de Lessevallei te ontdekken. Dit rijk geïllustreerde boekje zit propvol sappige anekdotes en leuke weetjes, tips & tricks, en 9 wandelcircuits om Gendron, Hour, Celles, Javingue-Sevry, Revogne, Vonêche & Froidfontaine, Rochefort (Havrenne), Wavreille & Lessive te ontdekken. En het is nog gratis ook!

 

 


Lekker eten, rustig slapen? Bewegen, ontdekken? U vindt alles wat u wilt weten over attracties en musea, kajakken, wandelen& fietsen, gîtes, hôtels, campings, B&B's, MTB, restaurants en evenementen op deze website!


Voor de contactdetails van onze informatiekantoren, kunt u hier klikken


Met onze gratis app “Explore Val de Lesse” kunt u tientallen gps-routes gratis downloaden maar ook handige informatie over de streek (Bezoeken, Waar eten?, Waar slapen? ...). Deze superhandige app is gratis verkrijgbaar op Apple Store en Google Play Store.
 

 

 

 

 

 

 WavreilleDelen

Onze resources


Follow Us


Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 21-10-2018 - 23:16 ]