• fr
  • nl
  • en
  • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Toeristisch treintje van RochefortFietsen- en Mountain-bikesverhuur - Cyclesport - RochefortDomein van de Grotten van Han : Het WildparkKasteel  van Lavaux-Sainte-AnneRAVel - kaart - Jemelle - Rochefort  - HouyetLesse KajaksMalagne, het Archeopark van RochefortRAVel - kaart - Jemelle - Rochefort  - HouyetDomein van de Grotten van Han: De Grot van HanSpeeltuin - Park des RochesProvinciaal Domein van ChevetogneGeopark Famenne-Ardenne
Geschiedenis & Erfgoed

Celles, één van de Mooiste Dorpjes van Wallonië 

Celles, één van de Mooiste Dorpjes van Wallonië

Het is maar een kleine stap van cella tot Celles!

De naam ‘ Celles’ komt van het Latijns cella, dat wil zeggen ‘ kamer’, ‘ lokaal’ of zelfs ‘een vertrek’. Maar wat is nu eigenlijk het verband tussen het dorpje Celles en een kamer? Het verhaal begint in de 8ste eeuw met Sint-Hadelinus, afkomstig van Guyenne( Aquitanië). Na een lange rondreis in het gezelschap van Sint-Remacle, de stichter van de abdij van Stavelot, besluit Sint-Hadelinus de beschaving te ontvluchten, en trekt hij zich terug in een grot, midden in de bossen. Al snel komen andere metgezellen zich bij hem voegen, aangetrokken door zijn reputatie van heiligheid. De wooncellen – de cella - die de kompanen van de Heilige daar lieten bouwen gaven het dorp zijn naam..
 

Een beetje geschiedenis…


De oorsprong van Celles dateert uit de 2de eeuw. In die tijd droegen de streekbewoners een Romeinse god hoog in het vaandel: Neptunus. Pas in de 7de eeuw werden de inwoners geëvangeliseerd door….onze vriend Sint-Hadelinus, die er zelfs een klooster sticht! Bij zijn dood in 690, leggen zijn medebroeders zijn lichaam in een schrijn (een soort kist) om hem vervolgens in de huidige westelijke crypte van de kerk in te muren.


Verscheidene eeuwen later, in 1337, zijn de kanunniken verplicht het dorp te ontvluchten daar ze de pesterijen van de Heren van Celles beu zijn. Ze vinden toevlucht in Visé, in de buurt van Luik en nemen de kostbare relieken van de heilige mee. Ook nu zijn de dorpsbewoners erg aan hun Patroonheilige gehecht; ieder jaar – het eerste weekend van februari - vieren ze feest in zijn eer.
 

De hermitage van Sint-Hadelinus


Wanneer de monniken in 1337 naar Visé uitwijken, wordt de kluis op de heuvel die over het dorp waakt, bewoond door kluizenaars die als missie hebben te waken over de laatste woonplaats van de heilige. Aan het eind van de 18de eeuw, laten de Graven van Liedekerke-Beaufort er een klooster bouwen om een gemeenschap kloosterzusters onder te brengen. De zusters blijven er tot in 1973 wonen, daarna worden de kapel en de onderverdieping, souterrain omgebouwd tot een receptie- , vergader- en tentoonstellingszaal. In het gebouw huist er nu ook kleuterschool.

De Romaanse kerk van Celles


De kerk van Celles, die opmerkelijk goed bewaard is gebleven, wordt beschouwd als één van de mooiste voorbeelden van de romaanse stijl in het Maasbekken. Ze dateert wellicht van voor de 12de eeuw, terwijl de crypte onder het koor waarschijnlijk van de 9de eeuw is. De plattegrond van de kerk is een Latijns kruis met drie beuken en twee rijen pilaren. Als u richting de kerktoren loopt, kunt u een antieke Romeinse inscriptie bewonderen, die waarschijnlijk teruggaat tot het bewind van de Keizer Probus (279). Dit opmerkelijk monument is zeker een kijkje waard, in het bijzonder voor de koorstoelen, de arduinen doopvonten en wijwatervaten in blauwe hardsteen.
 

Je vindt er ook prachtige gebrandschilderde glasramen uit 1600 die scènes uit het Nieuwe Testament verbeelden, interessante grafstenen, bv. die in zwart marmer met de overblijfselen van Rasse de Celles en zijn gemalin.

Kasteel van Vêves 

Het kasteel van de Schone Slaapster....

In Celles, kunt u ook het kasteel van Vêves bezoeken. Dit vijfhoekig kasteel, geflankeerd door vijf ranke peperbustorens, prijkt op een heuvel boven het dorpje Celles.
Dit kasteel is een typisch voorbeeld van de militaire architectuur uit de 14de eeuw in België. Volgens de traditie dateert het kasteel uit de tijd van Pepijn van Herstal (685).

Om meer te weten over het kasteel van Vêves : hier klikken
 

De Panzer Tank


Net als u het dorp verlaat, ontdekt u een ander luik van de geschiedenis van het dorp: een Pantertank uit de tweede Wereldoorlog en een gedenksteen. Het is op deze plek, op kerstavond 1944, terwijl de Slag om de Ardennen hevige woedde, dat de 2de Panzer Division van de Duitsers werd halt toegeroepen dankzij de dappere soldaten van de Amerikaanse 2de geblindeerde divisie en het 3de regiment van de Britse tanks.

Als kroon op het werk is er het verhaal – een heuse legende in de streek – van de tussenkomst van Marthe Monique, uitbaatster van het café rechtover waar de tank nu staat. Volgens de volksoverlevering zou zij de Duitsers hebben tegengehouden door het voor te liegen dat de weg bedolven lag onder mijnen, en nog wel tot in Dinant. En vermits één van de tanks net was opgeblazen door een mijn in de buurt van het café van onze vermetele Marthe Monique…Aan tafel! En we blijven ontdekken en genieten: proef de 'chausson cellois' (een pasteitje met bladerdeeg en konijnenvlees), het bier Cuvée Saint-Hadelin, de Kluizenaarskaas, ambachtelijke wafels…
 

Om een audiocommentaar over Celles te beluisteren, kunt u hier klikken.


FILMPJE : Om een voorproefje te krijgen van wat er u allemaal te wachten staat, kunt u hier een filmpje bekijken


 


ONZE EVENEMENTEN


 

Tourisme et Culture de Celles

5561 - Celles [Houyet]

 Contact :
- [Houyet]
G. +32(0)497/30 73 34
FORFAIT :
define a definir! :
van : 0000-00-00
tot : 0000-00-00
OUV_DATE :
FERM_DATE :
OUV_DATE2 :
FERM_DATE2 :
OUV_HEURE1 :
FERM_HEURE1 :
OUV_HEURE2 :
FERM_HEURE2 :
ARRIVEE_DEPART :
FERMETURE :
FERMETURE2 :
FERM_JOUR :
FERM_PERIODE :
Capaciteit :
Oppervlakte :

KAMERS :

Zitplaatsen terras :
Zitplaatsen saal :
: 50.230381
: 5.005763
:
:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
:


Parking Honden toegelaten Restaurant Terras Lid van de � Mooiste Dorpen van Walloni� �


Celles, één van de Mooiste Dorpjes van WalloniëDelen

Onze resources


Follow Us
Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 17-02-2019 - 21:39 ]