• fr
 • nl
 • en
 • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

Malagne, het Archeopark van RochefortDomein van de Grotten van Han : Het WildparkExplore Lesse - Auto- & motoritten - GPSDe wandelkaart van Han-sur-LessePaardrijden - Ermitage CanadienDe wandelkaart van BeauraingStruisvogelboerderij van DoneuCelles, één van de Mooiste Dorpjes van WalloniëCentrum voor Spoor en SteenDe wandelkaart van Han-sur-LesseMalagne, het Archeopark van RochefortProvinciaal Domein van Chevetogne
Wandelen & Fietsen

Explore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routes 


U bent van plan om de Lessevallei te bezoeken? Te voet, met de fiets, te paard, met uw motorfiets of wagen? Onze gratis app Explore Val de Lesse is dan echt iets voor u!
 

Met onze app kunt u een hele rits aan gps-routes downloaden om de mooiste hoekjes van de streek te ontdekken: landschappen, prachtig natuurerfgoed maar ook het rijk architectonisch erfgoed van Beauraing, Houyet en Rochefort.
 

Ons pluspunt? U hebt tijdens uw ontdekkingstochten geen Internetaansluiting nodig om deze gps-routes te gebruiken. U kunt de circuits simpelweg op uw smartphone of tablet opslaan!
 

Met deze helemaal gratis applicatie heeft u ook toegang tot een ongelofelijke schat aan toeristische informatie met geolocatie : toeristische attracties, musea, accommodatie, evenementen, sport…kortom de app is een superpraktische must-have voor uw verblijf in de Lessevallei!
 

Geïnteresseerd? Download dan de Explore Val de Lesse app via Google Play Store & Apple Store.
 

Geniet van uw ontdekkingstocht!


FILMPJE : Om een voorproefje te krijgen van wat er u allemaal te wachten staat, kunt u hier een filmpje bekijken


WANDELROUTES


 

Maison du Tourisme du Val de Lesse

- [Valdelesse]

 Contact :
- [Valdelesse]
T. +32(0)84/34 51 72
FORFAIT :
define a definir! :
van : 0000-00-00
tot : 0000-00-00
OUV_DATE :
FERM_DATE :
OUV_DATE2 :
FERM_DATE2 :
OUV_HEURE1 :
FERM_HEURE1 :
OUV_HEURE2 :
FERM_HEURE2 :
ARRIVEE_DEPART :
FERMETURE :
FERMETURE2 :
FERM_JOUR :
FERM_PERIODE :
Capaciteit :
Oppervlakte :

KAMERS :

Zitplaatsen terras :
Zitplaatsen saal :
: 0.000000
: 0.000000
:
:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
:
Explore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesDelen

Onze resources


Follow Us


Terug naar lijst »

Overzichten: 22649

Circuit nature à la découverte de la Famenne autour de Winenne - avec POI

20 km, 01h41

• Auteur : valdelesse

Mooie wandeling door het prachtige platteland en diepe wouden met enkele prachtige panorama's.

 1. Photo

 2. Kaart
  Please wait...

 3. Smartphone - Tablet

  Ontdek deze tocht in onze mobiele app SityTour door het scannen van deze Qr Code!

  Indien u op dit ogenblik een Smartphone of tablet gebruikt, klik dan hier om de wandeltocht te openen.

Afstand 20 km
 Duur 01:41
Moeilijkheidsgraad Moyen
Minimumhoogte 219 m
Maximumhoogte 379 m
Positief hoogteverschil 422 m
Negatief hoogteverschil 423 m

Profiel

Winenne

De naam Winenne zou eveneens ontstaan zijn uit de Germaanse taal, hierdoor kunnen we besluiten dat het dorp zijn oorsprong vond ten tijde van de Franken. De suffix –enne is dan weer typisch Waals. Winenne was een heerlijkheid die onder bevoegdheid van het graafschap van Agimont stond. Zoals de meeste dorpjes uit deze streek lag de klemtoon op land- en bosbouw. Tegen het einde van de 19e eeuw zijn in Winenne ook een kalksteengroeve, een leerlooierij en een kalkoven actief.

Picknickplaats

Bospad

Nu neemt u het kleine bospad aan uw rechterkant; het pad is soms nogal modderig.

Kleine kapel

Deze kleine kapel aan de rand van een naaldwoud is gewijd aan Sint-Stefanus. Dit kleine gebouw uit kalkbreuksteen heeft een sierlijke gevel, verfraaid met gladde vensterlijsten en een kranslijst onder het driehoekig fronton, waar op een gegraveerde steen te lezen staat: "MARIA IMMACULATAE/1855."

Sainte-Marie hoeve

Zie je de Sainte-Marie hoeve aan je rechterkant? Deze boerderij in U-vorm dateert van 1851, wat te zien is aan de ankers aan de achterkant van de woonst. De gebouwen zijn opgetrokken in baksteen en arduin, de onderbouw bestaat uit kalkbreukstenen.

Oude boerderij - Pan...

Bewonder intussen de prachtige panorama's op de typische landschappen van de Famenne-depressie. Op de rechterkant bevindt zich, geïsoleerd op een zuidelijke helling, een voormalige boerderij waarvan een groot gedeelte dateert uit de 19de eeuw. Het huis rechts, opgetrokken in zandbreuksteen en arduin, dateert van 1841 zoals vermeld staat op een nis boven de deur. Aan de linkerkant van het hoofdgebouw zie je nog de portiek van de schuur in de bijgebouwen, opgetrokken in kalkbreuksteen.

Lavoir - Openbare wa...

Aan je linkerkant, bevindt zich een grote openbare wasplaats in arduin.

Park Castel Saint-Pi...

Hier dichtbij ligt het park Castel Saint-Pierre dat vroeger eigendom was van de Kasteelheren. Het standbeeld van de gravin d'Osuna, moeder van de graaf Mario d'Osuna is een herinnering hieraan.

Drinkbak

Deze cirkelvormige drinkbak, in grote platen blauwe steen, dateert uit de 19de eeuw en werd ooit van water voorzien door een kleine openbare fontein. Iedereen sprak over een «borne-fontaine», dit is een fontein langs de weg in de vorm van een grenssteen.

Drinkbak - Rue de Wa...

Op de hoek van de rue de Wancennes en de Vencimont, zie je een oude cirkelvormige drinkbak in grote tegels blauwe hardsteen, uit de 19de eeuw. Vroeger werd er via een pomp water naar deze bak gestuwd.

Toren van Sevry

Aangekomen op de hoek van de Rue de Wancennes en de Rue de Vencimont , zie je een kleine heterogene boerderij met een middeleeuws torentje. Het was de zetel van een Luikse heerlijkheid die in de 13de eeuw toebehoorde aan de familie Eve, Severy genaamd. In de 15de eeuw werd het eigendom van de familie Beaufort uit Celles, en in 1646 van de familie Mérode (een zeer oude Belgische adellijke familie, die ook het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne bezat aan het begin van de 16de eeuw). Het gebouw werd omgevormd tot «gîte rural», een landelijke vakantiewoning, maar was oorspronkelijk een bijgebouw van het kasteel van Sevry dat werd verwoest tijdens de woelige Franse Revolutie. Het huidige kasteel van Sevry, hier niet ver vandaan, (privé-eigendom) werd door de familie de Mérode gebouwd in de eerste helft van de 19de eeuw . Het is een imposant gebouw in neoklassieke stijl, omheind met een park. Voor jou zie je een oorlogsmonument. Als je daar op staat krijg je een adembenemend uitzicht op het landschap van de Famenne en de toren van Sevry.

Herdenkingskruis

Het herdenkingskruis aan uw linkerkant stamt uit 1708. Dit type kruis is een ‘croix d'occis'. Dit oud-Franse woord duidt een herdenkingskruis aan, geplaatst voor iemand die op onnatuurlijke wijze om het leven kwam (meestal door een ongeval). Dit soort herdenkingskruisen heeft meestal een uitgebreid grafschrift met meer informatie over hoe de ongelukkige om het leven kwam. Herdenkingskruisen worden ingedeeld in drie categorieën, afhankelijk van de omstandigheden van het overlijden: plotselinge en gewelddadige dood (aanranding, passionele moord), dood per ongeval (mijnwerkers die door een blok steen verpletterd worden, jachtongevallen, verdrinkingen, door bliksem getroffen,…), of natuurlijke dood (hartinfarct). Behalve de omstandigheden worden ook de naam en leeftijd van het slachtoffer vermeld.

   BerichtNote globale : 3/5
Donnez votre avis


Par AlainPoels, le 02/09/15
Une superbe marche, variée, tant au plan nature qu'au plan culturel. Je l'ai parcourue à deux reprises.

DelenURL:

 
 Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 18-11-2018 - 21:57 ]