• fr
 • nl
 • en
 • de
   
 

Snel zoeken

meer criteria


video Valdelesse

Diaporama

WandelcodeGrot van Lorette-RochefortParapenteRAVel - kaart - Jemelle - Rochefort - HouyetHan 1900Geopark Famenne-ArdenneStadspark Castel Saint-PierreWielertoerisme - Vélo Club RochefortRAVel - kaart - Jemelle - Rochefort - HouyetGrot van Lorette-RochefortOpenluchtzwembad - Park des RochesMinigolf - Park des Roches- Rochefort
Wandelen & Fietsen

Explore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routes 


U bent van plan om de Lessevallei te bezoeken? Te voet, met de fiets, te paard, met uw motorfiets of wagen? Onze gratis app Explore Val de Lesse is dan echt iets voor u!
 

Met onze app kunt u een hele rits aan gps-routes downloaden om de mooiste hoekjes van de streek te ontdekken: landschappen, prachtig natuurerfgoed maar ook het rijk architectonisch erfgoed van Beauraing, Houyet en Rochefort.
 

Ons pluspunt? U hebt tijdens uw ontdekkingstochten geen Internetaansluiting nodig om deze gps-routes te gebruiken. U kunt de circuits simpelweg op uw smartphone of tablet opslaan!
 

Met deze helemaal gratis applicatie heeft u ook toegang tot een ongelofelijke schat aan toeristische informatie met geolocatie : toeristische attracties, musea, accommodatie, evenementen, sport…kortom de app is een superpraktische must-have voor uw verblijf in de Lessevallei!
 

Geïnteresseerd? Download dan de Explore Val de Lesse app via Google Play Store & Apple Store.
 

Geniet van uw ontdekkingstocht!


FILMPJE : Om een voorproefje te krijgen van wat er u allemaal te wachten staat, kunt u hier een filmpje bekijken


WANDELROUTES


 

Maison du Tourisme du Val de Lesse

- [Valdelesse]

 Contact :
- [Valdelesse]
T. +32(0)84/34 51 72
FORFAIT :
define a definir! :
van : 0000-00-00
tot : 0000-00-00
OUV_DATE :
FERM_DATE :
OUV_DATE2 :
FERM_DATE2 :
OUV_HEURE1 :
FERM_HEURE1 :
OUV_HEURE2 :
FERM_HEURE2 :
ARRIVEE_DEPART :
FERMETURE :
FERMETURE2 :
FERM_JOUR :
FERM_PERIODE :
Capaciteit :
Oppervlakte :

KAMERS :

Zitplaatsen terras :
Zitplaatsen saal :
: 0.000000
: 0.000000
:
:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
- €

:
:
Explore Val de Lesse - Wandelroutes - GPS-routesDelen

Onze resources


Follow Us


Terug naar lijst »

Overzichten: 9734

Nature : Belvaux - Les Rouges-Gorges

5 km, 01h20

• Auteur : valdelesse

Mooie natuurwandeling vanuit Belvaux, een charmant dorpje van de Calestienne streek omzoomd door de prachtige Lesse: bossen, onstuimige rivier en natuurschoon troef!

 1. Photo

 2. Kaart
  Please wait...

 3. Smartphone - Tablet

  Ontdek deze tocht in onze mobiele app SityTour door het scannen van deze Qr Code!

  Indien u op dit ogenblik een Smartphone of tablet gebruikt, klik dan hier om de wandeltocht te openen.

Afstand 5 km
 Duur 01:20
Moeilijkheidsgraad Facile
Minimumhoogte 154 m
Maximumhoogte 248 m
Positief hoogteverschil 120 m
Negatief hoogteverschil 121 m

Profiel

Caracolis

Het dorpje Belvaux was vroeger bekend voor haar slakkenkwekerijen. Daarom genieten de inwoners van het dorp van de bijnaam ‘Caracolis' (Waals voor slakken). Op de rivieroever kunt u de sculptuur 'Caracolis' bewonderen, van de hand van de plaatselijke kunstenaar Stéphane Renard.

Sint-Laurentiuskapel

Dit religieuze bouwwerk, in 1857 opgetrokken op de plaats van een oude kapel, werd gerestaureerd in 1932. Het koor, geschilderd door een plaatselijk kunstenaar, stelt naakte engeltjes voor rond de Maagd Maria, die boven het hoofdaltaar troont. Het beeld van Sint-Laurentius dateert uit de 14de eeuw, het retabel uit de 16de.

Broodoven

Op een steenworp van een sierlijke rivierbocht, kan men een oude gemeenschappelijke broodoven bewonderen. Vroeger, bakte men er speltbrood, tarwebrood en soms ook roggebrood.

De Lesse

We gaan nu enkele kilometers langs de Lesse lopen, met enkele prachtige plekjes voor een picknick in de natuur. De bron van deze emblematische rivier ontspringt in de provincie Luxemburg en meer bepaald in Ochamps. Ze vloeit noordwaarts over een parcours van 84 km door de dorpen Daverdisse, Halma, Chanly en Resteigne. Daarna stort ze zich in de afgrond van Belvaux, op de hoogtes van Han-sur-Lesse. Na een onderaards traject komt ze aan de uitgang van de grotten terug aan de oppervlakte en vloeit ze verder naar Lessive, Villers-sur-Lesse en Houyet. Tenslotte bereikt ze Anseremme waar ze zich in de Maas stort. In de Lesse leven forellen, snoeken, vlagzalmen, rivierbaarzen, barbelen, karpers, kopvoorns, palingen, ellerlingen en andere lampreien…

Steengroeve van Rest...

Tegenover het kasteel, op de rechteroever van de Lesse, ontdekt u een groeve waar kalksteen ontgonnen werd sinds de 6de eeuw. Geen enkel geschrift vermeldt de juiste datum van de exploitatie van de groeve die fijne, witte kalksteen produceerde. In 1946 werd de werking ervan verenigd met een andere, sinds 1868 actieve carrière, iets hoger gelegen. Maar de relatie verslechterde omdat nieuwe technieken onenigheid tussen exploitanten en bewoners veroorzaakten. De geluidsoverlast, het stof en gas werden steeds schadelijker en het was in 1985 dat het Waalse Gewest de exploitatievergunning voor de site niet hernieuwde.

Kasteel van Resteign...

Het kasteel is privaat eigendom. Dit is een stevig vierkant gebouw uit de 18de eeuw, aangevuld met een hoeve. Het hoofdgebouw en de toren met inrijpoort in de geklasseerde gevel dateren uit het eind van de XIde eeuw. Het verhaal gaat dat Edmond d'Hoffschmidt, zoon van de kasteel heer van Resteigne, als officier dienst deed in het leger van Napoleon. Ontmoedigd door de sociale onrechtvaardigheid en uit verdriet voor een onmogelijke liefde trok hij zich vervolgens terug in een afgelegen huisje, gebouwd uit ongehouwen steen en afgedekt met stro. Er was een centrale schoorsteen en er zaten ramen in de zijmuren. Nadat zijn vader was gestorven, en vanuit het besef dat hij zich door zijn afzondering had verwijderd van de rijkdom zonder dichter bij de armen te zijn gekomen, keerde hij terug naar het kasteel en nam hij eindelijk zijn taak als kasteelheer waar. Hij was zeer begaan met het volk, verleende de mensen landbouwkundig advies en liet een geneesheer en een onderwijzer naar Resteigne overkomen. Tevens liet hij een school bouwen en vervallen woningen restaureren met persoonlijke giften. Al deze genereuze initiatieven bezorgden hem bij de dorpelingen de bijnaam "Vriend van de armen". Een tweede bijnaam, "Le vî Monseu", is sinds 12 maart 1861 zijn grafschrift.

Belvaux

Dit piepkleine hoekje van de Famenne, ligt in het Natuurlijk Park Lesse en Lomme gecrëerd in 1954 om het natuurlijke en gebouwd erfgoed en onze uitzonderlijke fauna en flora te beschermen. Het dorp is ook bekend voor de Afgrond van Belvaux (enkel toegankelijk tijdens het bezoek aan het Wildpark), waar de Lesserivier de kalksteenachtige grond van het Boine massief binnenstroomt via een duizelingwekkende sifon ongeveer 50 meters diep. De rivier koos deze ondergrondse route een luttele 100.000 jaren geleden.

De Calestienne

Nu gaan we terug tot Belvaux, het charmante dorpje uit de Calestienne, waar onze wandeling begon. Maar wat is de Calestienne eigenlijk? Het noordelijke gedeelte van de Famenne heeft een ondergrond die bijna uitsluitend bestaat uit schist, een zeer broos gesteente. Het zuidelijke gedeelte van de Famenne (waar u nu bent), tussen de schist-Famenne en de Ardennen, heet de Calestienne. Dit is een smalle strook van enkele kilometers die over de hele breedte van Wallonië loopt, van Chimay en Couvin in het westen, tot Hamoir, Ferrières en Aywaille in het oosten, via Givet (Frankrijk), Beauraing, Rochefort, Marche-en-Famenne, Hotton en Durbuy. Kleine anekdote: het woord Calestienne werd uitgevonden door plantkundigen die verwonderd waren door het feit dat hier een andere flora groeide dan in andere streken. Hierdoor wensten ze een specifieke naam aan deze streek te geven. De etymologie van het woord Calestienne wijst naar de kalk die u al zag op de voorgevels van de huizen en die kenmerkend is voor de talrijke heuvels rond de vallei van de Lesse. Het zijn ook de fysieke en chemische kenmerken van de kalk die het ontstaan van de bekende grotten van Han-sur-Lesse begunstigden.

Wandelkaart van Roch...

We hopen dat u van deze wandeling genoten hebt. Deze wandeling staat op de wandelkaart van Rochefort, met 44 circuits en bijna 600km bewegwijzerde wandelpaden die u te voet, te fiets, met de mountainbike of te paard kunt ontdekken. U kunt deze kaart aanschaffen voor de luttele prijs van 7,50€ en zodoende de Toeristische Dienst van Rochefort steunen. Voor nadere inlichtingen, kunt u hen telefonisch bereiken of op onderstaande link klikken.

   BerichtNote globale : 5/5
Donnez votre avis


Par Anonyme, le 23/07/17

DelenURL:

 
 Het weer in Val de Lesse

Rochefort [ 23-10-2018 - 03:18 ]